kapat

27.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
 E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

ELF, Marketim'le fark yaratacak
Fransız Elf, Türkiye'nin en geniş market zinciri olan Marketim ile bir yıldır hizmet veriyor. Kuruluş, yapılan anlaşmayla Türkiye'deki tüm istasyonlarındaki marketleri Elf Marketim zinciri olarak yeniden düzenleyecek. Şirketten yapılan açıklamada öncelikli olarak İstanbul'da Bakırköy ve Mahmutbey'deki ELF'lerde başlayacak uygulamanın tüm istasyonları kapsayacağı belirtildi. Elf Selyak Genel Müdürü Nicolas Fresneau anlaşma ile ilgili düzenlenen partide yaptığı konuşmada amaçlarının istasyon dışında bölge halkının da yararlanabileceği marketçilik anlayışı ile daha iyi hizmet olduğunu ve bu işbirliğinden olumlu neticeler alınacağını belirtti. Fresneau, bu sayade istasyonlarındaki işletmelerin kalitesini ve ürün çeşitlerini modern marketler seviyesine çıkaracaklarını söyledi. Elf halen dünyanın en büyük 8. petrol şirketi. Elf'in yaklaşık 100 ülkede yatırımı bulunuyor. Türkiye'de Elf 147 benzin istasyonu ile faaliyet gösteriyor. Marketim, marketleri de halen Türkiye'deki 165 mağaza ile hizmet veriyor.

Piyasalar, siyasi istikrarı bekliyor
İstanbul Ticaret Odası (İTO) üyeleri, 1999 yılında ekonomik ve siyasi istikrarın sağlanmasını bekliyor. İTO tarafından 23 bin firma nezdinde yaptırılan '1998'de yaşanan global krizin etkileri' konulu araştırmada, firmaların bu yıla ilişkin beklentileri saptandı. Araştırmaya göre, ekonomik istikrarın kurulması için alınması istenilen tedbirlerin başında, peşin ve geçici verginin kaldırılması, kayıtdışı faaliyette bulunan firmaların kontrol altına alınarak haksız rekabetin önlenmesi ve KDV oranlarının düşürülmesi geliyor. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması, KOBİ'lere daha fazla teşvik verilmesi, kredi faiz oranlarının düşürülmesi, Eximbank kredi limitlerinin artırılması, gerçekci kur politikasının uygulanması, mali sektör ve bankacılık sisteminde reform yapılması da isteniyor.

Enflasyonu petrol fiyatı etkilemiyor
Türkiye'de kamuoyundaki genel kanının aksine, ham petrol fiyat artışlarının enflasyon üzerindeki dolaysız etkilerinin çok düşük olduğu ve yurt içinde akayakıt ürünlerinden alınan vergilerin enflasyon üzerinde daha etkili olduğu belirtildi. AÜ Siyasal Bilgiler Faültesi'nden Yrd.Doç.Dr. Aykut Kibritçioğlu ile Hazine Uzmanı Bengi Kibritçioğlu'nun hazırladığı 'Ham petrol ve akaryakıt ürünü fiyat artışlarının Türkiye'deki enflasyonist etkileri' konulu araştırmada, Ocak 87-Mart 98 dönemini kapsayan araştırmada, 1970'lerden sonra Türkiye ekonomisi üzerinde akaryakıt ürünlerinin girdi olarak kullanımında hissedilir düşüşler olduğu, 1986 yılından itibaren dolar cinsinden ham petrol fiyatlarında düşüşler görüldüğü vurguladı.

Dardanel'den mama
Dardanel Gıda merkezi İsviçre'de bulunan Hero şirketi ile bebek mamaları alanında ortak faaliyet göstermek üzere işbirliği görüşmeleri yapma kararı aldı. bugün başlaması beklenen görüşmeler, Dardanel'in pazarlama, dağıtım, ithalat ve konserve ürün üretme tecrübeleri ile Dardanel markası, Hero şirketinin de markası, bebek mamaları üretim uzmanlığı, mevzuat, uygulama standartları, besin maddeleri bileşimi ve bebek maması pazarı hakkındaki bilgileri kullanılmak suretiyle Türkiye bebek maması pazarına yönelik üretim, ithalat ve satış konusunda ortak faaliyette bulunmasına yönelik olacak.

Mutlu Akü'de grev
Mutlu Akü'de, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine, dün greve gidildi. Mutlu Akü'den İMKB'ye gönderilen açıklamada, işyerinin üyesi bulunduğu Türkiye Petrol Lastik ve Plastik Sendikası (KİPLAS) ile Petrol İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin olumsuz sonuçlandığı ve işçi sendikasınca dün fabrikada grev uygulamasının başlatıldığı bildirildi.

İhlas GYO borsada
İhlas Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı halka arzedilecek. İhlas Holding, yüzde 84.47 oranında hissesine sahip olduğu İhlas Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın hisse senetlerini halka arzetmek amacıyla Finans Yatırım'la bir ön protokol imzaladı.

Üniversite ile iş dünyası buluşuyor
İTÜ tarafından, üniversiteler ile firmalar arasında işbirliği sağlamaya yönelik geliştirilen Üniversite Sanayi İşbirliği projesi bugün hayat buluyor. Üniversite ile iş dünyasının ortak bazı projelere imza atması temeline dayanan organizasyon, saat 12.30'da İTÜ İşletme Fakültesi Maçka Kampusu'nda gerçekleştirilecek.

Otomotivciler öncelik istedi
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı Reşat Sergin, kurulacak hükümette, otomotiv sektörünün durumunun öncelikli olarak ele alınmasını istediklerini bildirdi. Sergin, "Sektörün durma noktasına geldiği, üretimin yüzde 25 oranında gerilediği bu günlerde devletin vergi gelirlerinin önemli bir bölümünü teşkil eden taşıt alım vergilerinde düşmeler olmuştur" dedi.

Emekli ve yetime kredili kömür
Ankara Belediye hudutları içerisinde ikamet eden ve Emekli Sandığı'ndan maaş alan emekli, dul ve yetimlerine, 1999 yılında iki tona kadar kredili kömür satınalma imkanı sağlandı. Emekli Sandığı, kömür almak isteyenlerin, 26 Nisan-30 Haziran 1999 tarihleri arasında Emekli Sandığı'na müracaat etmeleri gerektiğini bildirdi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır