kapat

27.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
 E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Net'te Çernobil kabusu
Çernobil adlı virüs nükleer felaketin 13. yıldönümünde Türkiye'de de sistemleri altüst etti. Virüsten kurtulmak için harcanacak işgücü kaybı milyonlarca dolara ulaşacak

Çernobil felaketinin 13. yıldönümünde `Çernobil' adı verilen `CIH' virüsü dün Türkiye'de binlerce bilgisayarı etkisiz hale getirdi. Tüm dünyada etkisini gösteren ve bilgisayardaki bilgileri silerek kullanılmaz hale getiren virüsten kurtulmak için harcanacak işgücü kaybının değeri milyonlarca dolara ulaşırken, kaybedilen bilgilerin değeri ise belirlenemiyor.

Dün birçok büyük ve orta ölçekte işletmenin sistemleri Çernobil nedeniyle çöktü. Büyük ve orta çaplı bazı bankalar ile bazı yayın kuruluşları da bilgisayarları virüsten zarar gören firmalar arasındaydı.

İlk defa geçen yıl Haziran ayında Tayvan'da görülen Çernobil virüsü, Windows 95 ve Windows 98 işletim sistemi bulunan bilgisayarda etkisini gösteriyor. Harekete geçeceği güne kadar kuluçka dönemine giren virüs, hareket günü geldiğinde sabit sürücülerin bölüm bilgisini silerek, sabit sürücüdeki tüm bilgilerin kaybolmasına ve kullanılamaz hale gelmesine neden oluyor.

Ayrıca, bilgisayarın donanım yapısı izin veriyorsa, ana kartın BIOS programını da silerek, bilgisayarın tamamen çalışamaz hale gelmesine neden oluyor. Bu özelliği ile `Çernobil', donanıma zarar veren ilk virüsü olarak tarihe geçti.

Çernobil virüsünün 3 değişik varyantı bulunuyor. Bunlar arasındaki tek fark harekete geçme zamanları. Birincisi, her ayın 26'sında, ikinci varyantı 26 Nisan'da, son varyantı da 26 Haziran'da harekete geçiyor. Dün harekete geçen ikinci varyantı olurken, 26 Haziran'da üçüncü varyantı ile karşılaşılacak.

Korunmanın yolları
Virüslerden korunmanın en kolay ve güvenli yolunun devamlı olarak bir anti virüs yazılımı kullanmak olduğu, ancak virüs harekete geçtikten sonra kullanılacak anti virüs yazılımın virüsün zararlarını tamir etmeyeceği vurgulanıyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır