kapat

27.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
 E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sanayi 'bana da' diyor
Reel ekonomide dipten dönüş sinyali, henüz şirketlerin borsa performasına yansımadı. Hızlı yükseliş sonrasında banka hisseleri sanayi şirketlerinin yüzde 60 üzerinde işlem görüyor

Ekonomide dipten dönüş sinyalleri gelmeye başladı. Ancak bu durum sanayi şirketlerinin borsa performasına henüz yansımış değil. Borsanın hızlı yükselmeye başladığı 25 Ocak'tan sonraki döneme bakıldığında, mali sektör hisselerinin performansı, sanayi hisselerinin yüzde 60 üzerinde seyrediyor.

Brezilya krizinin sona erdiği 25 Ocak'tan itibaren hızla yükselmeye başlayan İMKB-100, TL bazında yüzde 120.23 oranında değer kazandı. Sanayi endeksinin kazancı ise yüzde 90'da kaldı. 20 Temmuz 1998'de 3842 puanla tarihi zirve yapan Sanayi Endeksi bu seviyenin yüzde 12 altında duruyor.

Mali Sektör Endeksi ise bu tarihte 5508 puanda bulunuyordu. Endeksin 20 Temmuz'dan itibaren değer artışı yüzde 31'in üzerinde.

20 Temmuz'da Mali Sektör Endeksi, Sanayi'nin yüzde 46 üzerinde seyrederken, bugün bu marj yüzde 115'e çıktı.

Bu performansta borsayı sürükleyen Bankacılık Sektör Endeksi'nin 25 Ocak'tan itibaren TL bazında yüzde 145.37 yükselişi etkili oldu.

Getiride göze çarpan bir başka sektör ise metal ana sanayi sektörü oldu. Kardemir'in uzun süre durduktan sonra başladığı yükselişinin etkisiyle endeks, 25 Ocak seviyesine göre TL bazında yüzde 143, dolar bazında da yüzde 51 değer kazandı.

Krizi gören kazandı
En kötü performans gösteren sektör endeksi ise turizm oldu. 25 Ocak'ta tüm sektörler reel getiri sağlamayı başarırken turizm sektörü dolar bazında yüzde 1.3 zarar etti. İki yıldır krizde olan Tekstil Sektörü ise dolar bazında yüzde 21 getiri sağlamayı başardı.

Elektrik Sektörü Endeksi ise dolar bazındaki yüzde 19'luk yükselişiyle en düşük getiri sağlayan ikinci sektör oldu.

Borsada yeni zirve: 5305
İki haftadır soluksuz bir yükselişle ard arda rekor kıran borsa dün 5302 puandan kapanarak yeni bir tarihi zirve daha yaptı. Dün 5154 puandan açılan endeks, yüzde 2.93 değer kazandı. İşlem hacmi Cuma günkü 185 trilyonluk seviyeye göre 10 trilyon civarı bir artışla 194 trilyon olarak gerçekleşti. Endeksteki yükselişte en büyük etkiyi ise Koç Holding, Migros ve Yapı Kredi Bankası yaptı. Daha önce endeksi sürükleyen Bankacılık Sektörü Endeksi dün yüzde 0.61 ile en az değer kazanan sektör oldu. Buna karşılık Elektrik Sektörü yüzde 12.59 ile en çok değer kazanan sektör oldu. Bu arada en çok işlem gören kağıtlar arasına THY, Tüpraş, Petkim, İş C gibi kağıtlar da katıldı.

DENİZ BAYRAMOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır