kapat

27.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
 E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Microsoft Serap'ı internetten kaptı
Kars doğumlu Serap Yılmaz Bilkent'te okurken Microsoft'un dikkatini çekti. Şimdi Seattle'da dünyanın en büyük şirketinin mühendislerinden biri

Bugün tüm dünyada 100 milyonu aşkın kişisel bilgisayarın neredeyse tümünde Microsoft ürünleri kullanılıyor. Bu dev yazılım firması, dünyanın farklı bölgelerindeki gençlere fırsat kapılarını aralıyor. Kars doğumlu Serap Yılmaz şanslı gençlerden birisi. Bilkent Üniversitesi Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Yılmaz'ın geleceği Microsoft sayesinde farklı şekillendi.

1.5 yıldır Microsoft'un Seattle'daki merkezinde görev yapan Serap Yılmaz'ın hikayesi Türk gençlerinin eğitim seviyesini ve zekâsını kanıtlıyor. Bilkent Üniversitesi'nde okuyan ve 2 yıllık master'ını tamamlayan Yılmaz, bu dönemde kendine bir web sayfası hazırlıyor. Sayfasında özgeçmişine de yer veren genç öğrenciye bir gün Microsoft'dan mesaj geliyor. Sayfayı ve özgeçmişini incelediklerini belirten Microsoft yetkilileri Yılmaz'a, "Bizimle çalışmayı düşünür müsünüz?" diye soruyorlar. Yılmaz, ilk mülâkatı telefonla yapıyor. Birbirlerini hiç görmeden gerçekleşen uzun konuşmadan sonra elemeyi geçen Yılmaz'a, cevap geliyor: "Sizinle ilgileniyoruz. Görüşmek için Türkiye'ye geleceğiz." Ve neredeyse bir gün süren uzun görüşmeden sonra Microsoft yetkilileri Seattle'a dönüyor. Cevap ise yine e-mail ile geliyor: "Sizinle çalışmak istiyoruz". Şimdi Yılmaz, milyonlarca bilgisayarda kullanılan ürünlerin yazılımcılarından biri olarak görev yapıyor. Microsoft yetkililerinin Türkiye'ye gelişinden yararlanan tek kişi sadece Serap Yılmaz olmuyor. Bunu bir fırsat olarak gören başka arkadaşları da mülakata giriyor ve şu anda 4-5 okul arkadaşı Amerika'da beraber çalışıyorlar. Microsoft'un tüm dünyada 30 bine yakın çalışanı var. Bunlardan 40'a yakını Türk gençlerinden oluşuyor.

Kadınlar gözde
Serap Yılmaz dışında pek çok Türk kadını bu şirkette görev yapıyor. 12 yıldır Microsoft'ta çalışan İzmirli Lale Divringi Boğaziçi Üniversitesi'ni bitirdikten sonra Yale Üniversitesinde master yapmış. Divringi şu anda SQL Server ürünlerinde yönetici olarak görev yapıyor. Ankaralı Müge Nurgün bunlardan birisi. 10.5 yıldır Microsoft çalışanı olan Nurgün, şimdi test yöneticisi. Henüz bir yıldır bu şirkette çalıştığını söyleyen Ece Aydoğdu ise teknik destek bölümünde. Türk gençlerinin başarısını kanıtlayan bir diğer kişi ise 9 yıldır Microsoft'da çalışan Tuna Ertemalp.

'Türk pazarı bizi heyecanlandırıyor'
Microsoft'un Dünya Operasyonlarından sorumlu Başkan Yardımcısı Bob Herbold, teknoloji gelişiminde nerede olursa olsun, Türkiye'nin taşıdığı potansiyel nedeniyle kendilerini heyecanlandırdığını ifade etti. Ülkelerin teknoloji kullanımında farklı basamaklarda yer aldığını belirten Herbold, "Bize göre başlangıçta, orta seviyede ya da ileride olması farketmiyor. Türkiye'de ürünlerimizi büyüyen miktarlarda satmak ve daha da başarılı olmak için büyük bir heyecan taşıyoruz" diye konuştu. Fransa, İngiltere, Almanya, Amerika gibi bilgisayar kullanıcısı çok olan ülkelerin büyümelerine devam edeceğini belirten Herbold, ancak Latin Amerika ve Asya'da olan potansiyelle gelişmiş pazarların kıyaslanamayacağını ifade etti.

Ticareti teknoloji büyütecek
Teknolojiye yatırım yapan ülkelerin dünya ekonomilerinde söz sahibi olacağını da anlatan Herbold, "Pek çok ülke eğitim sistemini yetenekli ve bilgi yüklü insanlar yetiştirmek için buna göre kuruyor. Teknolojiye iyi yatırım yapan ülkeler ticaret hayatında ve diğer ülkelerle bilgi paylaşımında kazanan taraf olacak" dedi.

ÖZLEM AKSOY / SEATTLE


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır