kapat

18.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Yazarlar
I H Y
Magazin
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Sofra
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Reklamcıların ortakpaydası: IAA Türkiye
Reklam sektörünün tümünü ortak bir şemsiye altında toplayan Uluslararası Reklamcılık Derneği, düzenlediği eğitim projeleriyle gençlere yeni ufuklar açıyor

AÇIL SEZEN

Reklam, ürünlerin geniş kitlelerce tanınmasını sağlayan önemli bir araç. Özellikle günümüz koşullarında tanınmamak, yokolmakla eşdeğer. Bugün, tüm dünya bu oluşumun bilincinde. Bu sektörde görev yapan binlerce insan ise birbirleriyle iyi iletişim kurmak zorunda olduğunun da bilincinde. IAA, yani Uluslararası Reklamcılık Derneği, çıkış noktası bu olan bir kuruluş. Derneğin Türkiye kolu ise 1988 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.

Ancak derneğin profesyonel anlamda büyük atılımı, Filiz Karagül'ün 1997 yılında genel koordinatörlüğe getirilmesiyle başlamış. Hareket alanını günden güne genişleten dernek, bugün IAA'in en gözde kollarından biri durumunda.

Dernek yönetimi ile birlikte başarının mimarlarından Filiz Karagül, bu sürecin sırlarını bizimle paylaştı...

IAA Türkiye'nin faaliyetleri neler?

Faaliyet alanları reklam sektörünü iyi bir pozisyona getirmek, saygınlığını artırmak, sektöre daha fazla prim kazandırmak, reklamın kendi özdenetimini yapmasını sağlamak.

IAA'e geldikten sonra neler yaptınız?

Öncelikle sektörde kalifiye elemanların bulunmasına katkı için üniversite öğrencileriyle firmaları buluşturup staj imkanı sağlamaya çalıştık. Bunun yanısıra üniversiteler arası reklam yarışması düzenledik. Böylece başarılı gençlerin sektöre girişini kolaylaştırmayı amaçladık.

Bunun için neler yapıyorsunuz?

Öncelikle sektörde kalifiye insanların bulunması gerekir. Bunun için eğitime önem veriyor ve öncelikle bir üniversiteler arası reklam yarışması düzenliyoruz. Bu yıl ikincisini yaptık ve 10 üniversiteden 27 takım katıldı. İçlerinde doğudan da birçok üniversite vardı. Bunun yanısıra, aradığımız standartlara uygun öğrencileri firmalara lanse ediyor ve onlara staj imkanı sağlıyoruz.

Staj için öğrencilerde aradığınız şartlar neler?

Genel olarak firmaların aradığı şartları arıyoruz. Bunun içinde, reklam ya da pazarlama konusunda eğitim almış olmak, ileri düzeyde İngilizce bilmek ve 4 üzerinden 3 not ortalamasına sahip olmak gibi şartlar var.

Diğer projeleriniz nelerdi?

Öncelikle Televizyon İzleme Araştırmaları Kurulu (TİAK) ve Basın İzleyici Araştırma Kurulu (BİAK) çalışmalarını başlattık. Reklam yasaklarına karşı yapılan çalışmalar, akredite üniversite gibi projelerimizi uygulamaya koyduk. Bunun yanısıra, uzun yıllardır bir araya gelmeyen IAA Avrupa Başkanları'nı da İstanbul'da topladık.

Genç yaşınıza rağmen elde ettiğiniz başarıda altyapınızın etkisi ne oldu?

İlk olarak basın sektöründe yer aldım. Bunun ardından kuruluş aşamasında NTV'de pazarlama sorumlusu oldum. Çok faydalı bir çalışmaydı, çünkü başlangıç aşamasından itibaren geçen tüm evreleri gördüm. Daha sonra ise tüm sektörle içiçe olabileceğim IAA'e geçtim. Burada, bu sektörün kaymak tabakası denebilecek, gerçek profesyonellerle çalışıyorum.

Bu yoğun çalışma temposu özel hayatınızı nasıl etkiliyor?

Planlı çalıştığım için özel hayatımda pek sıkıntı yaşamıyorum. Ailemle birlikte yaşamanın getirdiği avantajları da sonuna kadar kullanıyorum. Birlikte çalıştığım insanların duyarlı olmasının da bana getirileri var.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır