kapat

18.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Yazarlar
I H Y
Magazin
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Sofra
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Başarı sınır tanımıyor
Osmanlı Yatırım Genel Müdürü Cüneyt Sezgin, ABD'nin en prestijli vakıflarından Eisenhower'dan burs alarak bu ülkeye gitti. Sezgin, 2.5 ay sürecek programda, ABD'nin birçok kuruluşuyla üst düzey temaslarda bulunacak

AÇIL SEZEN

Genç Türk işadamlarının başarıları sınır tanımıyor. Dinamizmi ile büyük başarıların altına imza atan yöneticilerimizin son temsilcisi, Osmanlı Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Cüneyt Sezgin. Genç yaşına rağmen finans sektöründe çok başarılı çalışmalar gerçekleştiren Sezgin, ABD'nin en güçlü vakıflarından Eisenhower Vakfı'nın sağladığı bursla bu ülkeye gitti. Burada, iki ay süreyle ABD'nin üst düzey finans ve yönetim çevreleriyle görüş alışverişinde bulunacak olan Sezgin'le aldığı bursu ve başarısının anahtarını konuştuk...

Eisenhower Vakfı'nın amacı nedir?

Eisenhower Exchange Fellowships, dünya çapında toplumda öncü olan ya da öncü olma potansiyeline sahip olan kişileri bir araya getirmeyi, böylelikle uluslararası bir ortak faydada buluşmayı hedefliyor. Ama bu bir eğitim değil, tamamıyla iletişim bursu.

İletişimi kimlerle kuracaksınız?

Ben yatırım bankacılığı alanında çalıştığım için bu sektördeki tüm önemli isimlerle bir araya geleceğim. Bunun yanısıra kamu kurumları var. Amerikan Hazinesi Merkez Bankası, New York Borsası gibi. Bunun yanısıra kişinin ilgi alanına göre görüşmeler de bulunuyor. Ve en önemlisi, ziyaretler kesinlikle nezaket amaçlı değil. Bütün randevuları da onlar alıyorlar, çünkü inanılmaz bir erişim güçleri var.

Sizin katılımınız nasıl oldu?

Benim bilgim haricinde gelişen bir olaydı. Doktora konusunda danışmanlığımı yapan Bülent Pamukçu ile Çelik Kurdoğlu arasında geçen bir diyalog sayesinde aday gösterildim. Aday gösterildiğimi bankamızın bir davetinde öğrendim. Mülakata girdim ve üç aday arasında ismim vakfa bildirildi. Geçen Temmuz'da ise sonuç açıklandı.

Mülakatta sorulan sorular ne üzerineydi?

Alanımla ilgili soruların yanısıra, belirli sorunlar üzerine görüşlerimi istediler. Bir de ilerde gelmeyi hedeflediğim noktalar üzerine soru sordular. Çünkü bir amaçları da, mümkün olduğunca geniş ufuklu kişileri seçip gelecekte vakıf çalışmalarına etki gücünü artırmak. Bunun yanında, insani ve Türkiye ile ilgili sorular da vardı.

Bu burstan Türkiye'de daha önce kimler faydalandı?

Türkiye'de faydalanan ilk isim, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel. Bunun dışında Şaban Karataş, Yılmaz Argüden gibi üst düzey görevler alan, kendi alanlarında uzman kişiler. Finans sektöründen ilk defa ben gidiyorum. Sayın Demirel'in de hâlâ bu olayda faal olarak görev alması Türkiye'nin şansını artırıyor.

Bu burs size neler kazandıracak?

İşim açısından büyük avantajlar sağlayacak. Avrupa pazarı büyük olsa da, asıl para ABD'de. Çok büyük firmalar var ve para yatıracak yer arıyorlar. Bu bursla kazandığımız tanıtım olanağı ile Amerikan sanayicilerini biraz daha Türkiye'ye yönlendirebileceğiz. Ufkumu geliştirmem açısından da oradaki eğilimleri ve gelişmeleri yerinde görmek önemli. Ama benim için her şeyin başladığı ya da bittiği yer değil.

Gidişiniz Türkiye açısından niçin önemli?

Öncelikle, Türkiye'nin büyük bir tanıtım açığı var. Londra gibi Türkiye'ye çok yakın bir piyasada bile Türkiye hakkında çok az bilgi, çok olumsuz önyargılar var. Bunun Amerika'da nasıl olduğunu düşünün. Bizde her şey o kadar istikrarsız ki, anlatmakta zorlanıyorsunuz. Türkiye ile ilgili herkese doğruları, gerçekleri anlatmak zorundayım.

Peki buradaki işlerinizi nasıl ayarladınız?

Burs konusunda benden önce Osmanlı Bankası Genel Müdürü Ajlan Acar'dan görüş aldılar. Ajlan Bey ise buna büyük destek verdi. Sonuç erken açıklandığı için ben de hazırlığımı ona göre yaptım. Daha fazla güvenebileceğim insanlara daha fazla yetki vermek için yeterli vaktim oldu. Zaten teknoloji sayesinde oraya bir anlamda ofisimle gidebileceğim.

GRAFİK GRAFİK GRAFİK GRAFİK GRAFİK

* Eisenhower Vakfı, ABD eski başkanlarından Dwight David Eisenhower tarafından 1953 yılında kurulmuş.

* Vakıf başkanlığını, gelenek olarak hep bir önceki ABD Başkanı yürütüyor.

* Şu anki başkan Geoge Bush.

* 100'ü aşkın ülkede faaliyet gösteriyor.

* Her yıl 25 ülkeden seçilen birer kişiye kendi alanında ABD'de ilgili devlet ve özel sektör kuruluşlarıyla üst düzey temaslar yapma imkanı sağlıyor.

* Bugün itibarıyla 4 devlet başkanı ve 100'den fazla hükümet üyesi bu programa katıldı.

* Burs alan toplam "Fellow" sayısı ise 1300 civarında.

* Vakıf bütçesini ülkelerin ve büyük şirketlerin bağışlarından karşılıyor.

* Özellikle Orta Asya ülkeleri bağış konusunda çok duyarlı.

* Burs alan kişinin eşi için de belirlenen bir konuda profesyonel bir program hazırlanıyor.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır