kapat

PERŞEMBE 15 NİSAN 1999

Bahar, alerji mevsimi

Bahar mevsiminde hapşırmaktan mı, yoksa "çok yaşa" demekten mi şikâyetçisiniz? Yoksa sizde ya da yakınlarınızda bahar alerjisi mi var?

Her bahar aynı sorunlarla karşılaşmak istemiyorsanız bize kulak verin...

Bahar geldi artık, hava güzel, güneş bütün parlaklığıyla içimizi ısıtıyor. Kimileri mevsimlerden dolayı havadaki bu değişikliğe sevinirken, kimileri de üzülüyor. Üzülüyorlar çünkü baharın gelmesiyle birlikte bahar nezleleri gündeme geliyor. Güneşli havalarda keyifle dolaşamıyor, güneş gözlüğü olmadan rahat edemiyor ve sık sık hapşırıyorlar. Üstelik olur olmadık zamanlarda hapşırmaları sinirlerini bozuyor. Mutlaka sizin çevrenizde de bahar nezlesine yakalanan, polene alerjisi olan birileri vardır; ya da siz yakalanmışsınızdır. Bu alerjik hastalıktan şikayetçi olanların çoğu bahar nezlesinin hiçbir tedavisi olmadığını, ömür boyu bahar mevsiminde aynı şeyleri yaşayacaklarını sanıp doktora danışmıyor; 'alerji' diye kestirip atıyorlar. Halbuki önlenmezse ileride başka hastalıklara dönüşme olasılığı olan alerjinin tedavisi mümkün.

International Hospital doktorlarından Nur Kaşkır, bahar nezlesinin her yaşta görülebilidiğini, özellikle erkek çocuklarında kız çocuklarına oranla daha sık rastlandığını söylüyor.

"Hastalık boyut değiştiriyor"

Dr. Nur Kaşkır, bu oranın yaş ilerledikçe değiştiğini, çünkü hastalığın boyut değiştirebildiğini sözlerine ekliyor. Dr. Kaşkır, bahar alerjisinin nedenlerini ise şöyle sıralıyor: "Genelikle çayır-çimen polenlerine karşı görülen mayıs-haziran-temmuz alerjisi, gıdalarla çapraz orantılı olabiliyor. Örneğin elma... Polenlere alerjisi olan bir insanın elmaya karşı da alerjik olabilme ihtimali yüksek. Bu hastalık ileride astıma da dönüşebileceğinden mevsim başlamadan önce tüm testler yapılmalı ve bahar nezlesinden şikâyetçi olan kişinin hangi polene karşı alerjisi olduğu tespit edilmelidir ki önlemi önceden alınabilsin, kişi mümkün olduğu kadar o polenden uzak dursun."

İki sene beklemek gerekiyor

Bu alerjik hastalığın tam olarak geçip geçmediği, kişinin 2-3 mevsim hiç şikâyetçi olmamasına bağlı. Çünkü tedaviden sonra bir mevsim şikâyet olmasa da, daha sonraki sene aynı belirtilere tekrar rastlanabiliyor. Bu nedenle sabırlı olup, tedavinin sonuç verip vermediğini anlamak için bir-iki sene beklemek gerekiyor.

Çayır-çimen polenlerine karşı daha sık görülen alerjiye sadece kırsal kesimde yaşayanlarda değil şehirde yaşayanlarda da çok sık rastlanıyor.

Tamamen alerjik bir hastalık olan bahar nezlesi tüm testler yapıldıktan ve alerjinin kaynağı bulunduktan sonra tedavisi imkânsız bir hastalık değil.

Küçük önlemler

Bahar nezlesinden şikâyetçi olanların mayıs-haziran-temmuz aylarında daha rahat etmek için alabilecekleri küçük önlemler var:

* Güneşin altında mümkün olduğu kadar az kalın.

* Gözlüksüz güneşe çıkmamaya dikkat edin.

* Evdeyseniz polenlerden etkilenmemek için camı fazla açık tutmayın.

* Mevsimden önce komple bir alerji testi yaptırın ve hastalığın ileride astıma dönüşebilme ihtimalini göz önünde bulundurarak hareket edin.

ŞEBNEM ÖZDEMİR


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr