kapat

PAZAR 11 NİSAN 1999

PKK'ya büyük darbe

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Irak'ın kuzeyinde yuvalanan PKK'lılara yönelik başlattığı sınır ötesi operasyonun 4'üncü gününde, 44'ü ölü, 15'i sağ 59 terörist etkisiz hale getirildi.

Bazı terörist grupların, yeni eylemlerde bulunmak üzere Türkiye topraklarına sızmak maksadıyla Irak'ın Hakurt, Sınaht ve Haftanin bölgelerinde yuvalanmaya başladığı ihbarını alan Türk Silahlı Kuvvetleri, havadan, koordinatları belirlenen yerleri bombaladı.

Diyarbakır'daki 2. Taktik ve Malatya'daki Erhaç Hava üslerinden kalkan savaş uçakları ile sınır bölgelerinde konuşlandırılan cobra, süper cobra ve skorsky tipi helikopterler, defalarca Hakurk, Haftanin ve Sinaht bölgelerindeki terör yuvalarını bombaladılar. Hava operasyonunun ardından, 4 gün önce 6 bini aşkın komando ile 600 kadar geçici köy korucusunun katıldığı bir kara harekatı başlatıldı. Uludere yakınlarındaki 4 ayrı bölgeden Kuzey Irak'a giren askerler ile bölgeyi iyi tanıyan geçici köy korucuları, zaman zaman teröristler ile sıcak çatışmalara girdi. Teröristlerin yeniden oluşturmaya çalıştıkları kamplar yerle bir edilirken, gece görüş dürbünleri ve termal kameralar ile 24 saat esasına göre, terörist avı başlatıldı.

10 asker şehit oldu

Teröristlerle çıkan çatışmalarda 10 askerin şehit olduğunu açıklandı. Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında, "Çatışmalarda, 10 güvenlik görevlimiz şehit olmuştur. Şehitlerimize Tanrı'dan rahmet ve kederli aileleri ile milletimize başsağlığı dileriz" denildi.Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasına göre, şehit olan güvenlik görevlilerinin rütbe ve isimleri şöyle:Piyade Uzman Çavuş Hakkı Uyar (Söke-Aydın), Jandarma Komanda Çavuş Mehmet İnan (Kahramanmaraş), Piyade Er Yılmaz Baş (Bağcılar-İstanbul), Piyade Er Metin Artık (Yüksekova-Hakkari), Piyade Er Erdoğan Çöpoğlu (Körfez-Kocaeli), Piyade Er Ahmet Aytemur (Malatya), Piyade Er Sebahattin Karakaplan (Menemen-İzmir), Piyade Er Zeki Yoran (Çiğli-İzmir), Piyade Er Çetin Taşkın (Tatvan-Bitlis), Piyade Er Çetin Yardımcı (Sungurlu-Çorum).

59 terörist yakalandı

Operasyonun ilk 4 günlük süresi içinde yapılan belirlemelere göre, Haftanin ve Hakurk'ta 44'ü ölü, toplam 59 terörist ölü olarak ele geçirildi.

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği'nden konuya ilişkin olarak yapılan yazılı açıklama şöyle: "Türkiye-Irak Hududu'na mücavir bir bölgede alınan bir istihbaratı değerlendiren güvenlik kuvvetlerimiz tarafından 5-9 Nisan 1999 tarihleri arasında yapılan operasyon sonucunda; 44'ü ölü, 15'i sağ olmak üzere toplam 59 terörist silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirilmiştir."

Füze ele geçirildi

Ayrıca operasyon sırasında bölgedeki mağaralarda depolanmış çok sayıda muhtelif silah ve mühimmat ile 2 adet yerden havaya fırlatılan SA-7 füzesi de ele geçirildi. Diğer taraftan, Tunceli ve Batman'da sürdürülen operasyonlarda da 2 terörist ölü olarak silah ve teçhizatlarıyla birlikte ele geçirildi.

GÜRSEL ESER-EMİN BATMAZ-SIRRIBERK ARSLAN (SHA)


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr