kapat

PAZAR 11 NİSAN 1999

Rusya'yla casusluk krizi

Rusya'nın 62 yaşındaki Türk işadamı Mehmet Bahri Beşik'i, "casusluk" yaptığı gerekçesiyle sınırdışı etmesi Dışişleri'nde şaşkınlık yarattı.

Rusya'nın casusluk yaptığı iddiasıyle bir Türk vatandaşının sınırdışı edilmesi kararı, Ankara'da şaşkınlık yarattı.

Rusya İç İstihbarat Servisi Basın Sözcüsü Alexander Zdanoviç, dün yaptığı açıklamada, 62 yaşındaki Mehmet Bahri Beşik adındaki Türk vatandaşının "casusluk" yaptığı gerekçesiyle birkaç gün önce sınırdışı edildiğini açıkladı. Sözcü, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın, konuyla ilgili olarak Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'ne dün bir nota verdiğini de belirtti.

Rus İç İstihbarat Servisi, işadamı olarak Rusya'ya giden Mehmet Bahri Beşik'in, Türk Genelkurmayı için çalıştığını, Beşik'in Rusya'nın yakın ve Uzakdoğu politikalarına zarar vermek amacıyla çalışma içinde olduğunu iddia etti. İddiaya göre Beşik, Rusya'ya Türk Genelkurmayı'ndan aldığı talimatla geldi ve casusluk ve yeraltı çalışmalarında bulundu. Beşik'in Moskova'ya gelmeden önce Türk Genelkurmayı istihbarat biriminde üst düzey bir görevde bulunduğu ve Beşik'in bu iddiaları itiraf ettiği bildirildi. Beşik'in Ankara'da çalıştığı birimin ABD'nin Teknik İstihbarat Servisi'yle işbirliği yaptığı ve Rusya Federasyonu ülkelerine karşı gizli operasyonlara karıştığı da savunuldu. Beşik'in ekonomik faaliyetler kisvesi altında Kuzey Kafkasya'daki liderlerle ilişkiye girdiği ve onlara Türkçülük ruhunu aşıladığı ve ayrılıkçılığa teşvik ettiği de iddialar arasında yer aldı.

Şaşkınlık yarattı

Rusya'nın iddiaları Dışişleri'nde şaşkınlık yarattı. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Beşik'le ilgili henüz kendilerine resmi bir bilginin intikal ettirilmediğini söylediler. Konuyu araştırmaya başladıklarını belirten Bakanlık yetkilileri, "Zaman zaman böyle şeyler oluyor. Bir ülkenin vatandaşı başka bir ülkede casusluk iddiasıyla suçlanabiliyor. Ancak iddia ettikleri gibi ciddi bir şey olsaydı böyle kolay sınırdışı etmezlerdi" dediler.


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr