kapat

PAZAR 11 NİSAN 1999

Seçimde saat komedisi

Doğu'da ve Karadeniz'de saat 15.00'de biten oy verme süresinin uzatılması için YSK'ya başvurma süresi bugün doluyor

Günlerin uzaması ve yaz saati uygulaması sayesinde hava ancak akşam 8'de karardığı halde 18 Nisan'da oy kullanma süresi kimi yerlerde öğleden sonra 3'te bitecek. Seçmenlerin iki ayağını bir pabuca sokan bu süre darlığının düzeltilmesi için son şans da bugün doluyor.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği takvime göre, Adıyaman, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 06.00-15.00 olarak saptandı. Bu illerin dışında kalan illerde ise 07.00-16.00 saatleri arasında oy verilebilecek.

YSK'nın havanın saat 20.00'de kararması gerçeğini gözardı ederek belirlediği bu saatler partilerin eleştiri bombardımanına tutuldu. ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz bu konudaki kaygılarını, "Radikal bazı partilerin seçime katılımın düşük olması için sandık başlarında suni kuyruklar oluşturmasından endişe ediyoruz. Oy kullanma saatlerinin dar bir çerçeveye sığdırılması bu partilerin amaçlarına hizmet edecek" sözleriyle dile getirdi. Yılmaz, oy kullanma saatlerinin yeniden düzenlenmesi için YSK'ya başvuracaklarını bildirdi.

YSK ise yaptıkları denemelere göre oy verme işleminin 3 dakikayı geçmediğini belirterek, sürenin yeteceğini savunuyor. YSK, kuyrukta bekleyenlere süre bitse bile oy kullandırılacağını hatırlatıyor.


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr