CUMA 02 NİSAN 1999

1 Nisan şakaları siyasileri de yakaladı. Başbakan Bülent Ecevit'i "Apo, İmralı'dan kaçtı," CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Karayalçın'ı da "DSP'nin adayı Taşdelen çekildi" şakaları şok etti. Başbakan Bülent Ecevit, Başbakanlık Merkez Binası'na gelişinde, gazetecilerin "1 Nisan" şakasına maruz kaldı. Gazetecilerin "Öcalan sabah İmralı'dan kaçmış. Bu konuda ne diyeceksiniz?" soruları üzerine Ecevit önce çok şaşırdı. Ardından da gülerek, "İlk defa duyuyorum sizden. Bir durumu öğreneyim, size haber veririm" dedi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Karayalçın'a da, Ankara'da bir basın toplantısı sonrasında bir gazeteci, heyecanlı bir şekilde "DSP Adayı Doğan Taşdelen biraz önce adaylıktan çekildi. Bu konuda bir değerlendirme yapacak mısınız?" diye sordu. Bu haber üzerine şok olan Karayalçın ile toplantıya katılan partililer birbirlerine bakakaldılar. Kısa süre sonra şaşkınlığı üzerinden atan Karayalçın, "Bu sakın 1 Nisan şakası olmasın" dedi. Ardından da gülerek "Adaylıktan çekilirse değerlendirmem olur, şu anda öyle bir şey yok" karşılığını verdi.
Yine dün MHP'nin 1 Nisan şakası Samsun'da günün konusu oldu. Basın mensuplarını çok önemli bir açıklama yapılacak diye davet eden MHP İl Teşkilatı, kameralar karşısına geçtikten sonra "Nisan 1" diyerek, toplantıyı noktaladı. Basın mensupları yapılan şaka karşısında bir anda neye uğradıklarını şaşırırken, açıklama basın mensuplarını telefonla toplantıya çağıran Milletvekili 1'nci sıra adayı Vedat Çınaroğlu'ndan geldi. Çınaroğlu, "Yapacağım şok bir açıklama yok. Sadece basın mensuplarına 1 Nisan şakası yaptık. Bugüne kadar hep onlar bize şaka yapıyordu. İstedik ki, hem geleneği bozmayalım, hem de bizler gibi seçim temposu içinde olan basın mensuplarını da biraz olsun bu stresten kurtaralım" diye konuştu.
KIBRISKıbrıs Türk ve Rum basını, 1 Nisan nedeniyle, okuyucularına çeşitli konularda "şaka haberler" verdiler. Rum kesiminde yayımlanan Politis gazetesi, "S-300'ler Girit'en Kıbrıs'a" başlıklı haberinde, NATO'nun Yugoslavya'ya düzenlediği operasyon ve Türkiye ile Yunanistan'ın bu uzatmalı krize dahil olmaları tehlikesi bulunmasının, Atina ile Rum yönetimini, S-300 füzelerini Rum kesimine konuşlandırmaya yönelttiğini yazdı. Haravgi gazetesi de, S-300 füzelerini üreten şirkete dayanarak verdiği 1 Nisan haberinde, Rum yönetimi tarafından sipariş edilen ve daha sonra Girit'e konuşlandırılmasına karar verilen füzelerin, bugünlerde Belgrad'a götürüleceğini duyurdu. Mahi gazetesi ise, "Öcalan sabah 04.00'de kaçırıldı" başlığıyla verdiği haberinde, terör örgütü başının yandaşları tarafından düzenlenen bir operasyonla kaçırıldığını belirtti. Alithia gazetesi, Rum milletvekili Marios Matsakis'in 300 gönüllü adamının, Sırplar tarafında savaşmak üzere Kosova'ya gittiğini, gönüllüllerin gitmeden önce, Başpiskopos Hrisostomos tarafından kutsandığını yazdı. Gönüllüler grubuna, terör örgütünün başı Öcalan'a pasaportunu veren Rum gazeteci Lazaros Mavros'un başkanlık etmek istediğini yazan gazete, ancak makamı nedeniyle milletvekili Matsakis'in grup başkanı olduğunu ve Rum gönüllülerin, Baf askeri hava üssünden C-130 tipi askeri nakliye uçağıyla Balgrad'a hareket ettiklerini kaydetti. KKTC'de yayımlanan 'Hürriyet Kıbrıs' gazetesi de, okuyucularına, 1 Nisan şakası olarak, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Rum yönetimi lideri Glafkos Klerides'in, öğle yemeğini, Girne'de Dome Otel'de yiyecekleri haberini verdi. Haberde, Denktaş'ın, 'Karadeniz' gemisinden getireceği hamsi balığını, Klerides'e ikram edeceği belirtildi. 'Avrupa' gazetesi de, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın, 2000 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayacağını yazdı.
Hindistan'da Hindu milliyetçiler, Deccan Chronicle gazetesinde birinci sayfada verilen haberi görünce 'şok' oldu. İslamabad kaynaklı haberde, ezeli rakip olan Hindistan ve Pakistan'ın Ocak 2000'e kadar IndoPak adında ortak bir para birimi oluşturmayı planladıkları bildiriliyordu. Hindistan'ın güneyindeki Haydarabad kentinde basılan gazetenin haberinde, 'Hindistan Dışişleri Bakanı K. Raghunath ve Pakistan Dışişleri Bakanı Şamşad Ahmed, Avrupa Komisyonu'ndan bir danışmanın gözlemciliğinde İslamabad'da pilot anlaşmayı imzalayacaklar' ifadesine yer verildi. Konuya ilişkin resmi açıklamanın, iki ülkenin başbakanları tarafından yapılacağını bildiren gazete, ortak para birimi görüşünün Pakistan eski Başbakanı Benazir Butto tarafından ortaya atıldığını duyurdu. Haberin esas darbesi, son paragrafta yer alıyordu. Son paragrafta, Avrupa Komisyonu danışmanı, okuyucuları, bugünün 1 Nisan olduğu konusunda uyarıyordu.
Japonya'nın önde gelen gazetelerinden Asahi, 1 Nisan şakası havasında verdiği haberde, ülke ekonomisini düzeltebilmek için, Başbakan Keizo Obuchi'nin son çare olarak, dünyadaki ünlü yabancılarla hükümet kuracağını duyurdu. Gazete, alaylı bir tarzda verdiği haberde, spekülasyonlara göre, hükümette yer alacak yabancılar arasında, İngiltere eski Başbakanı 'Demir Lady' Margaret Thatcher ve ABD Ticaret eski Temsilcisi Mickey Kantor'un bulunduğunu bildirdi. Japonya'da tiraj açısından ikinci sırada yer alan gazetenin, haberinde, hükümette yer alacak kişiler arasında, SSCB eski Devlet Başkanı Mikhail Gorbaçov ile Singapur'un kurucusu Lee Kuan Yew bulunuyor. Son yılların en büyük ekonomik durgunluğu ile karşı karşıya bulunan Japonya'da, Ticaret Bakanlığı ve ekonomi danışmanı gibi kilit noktalara yabancıların getirilmesinin planlandığını kaydeden gazete, Japonya'nın, hükümetine uluslararası nitelik kazandırmasının zamanı geldiğini savundu. Gazete kimliğini açıklamadığı bir kaynağın, 'beyzbol takımlarımızın kalitesini yükselten Amerikan liginden önde gelen oyuncularımız var. Japonya futbol takımında da yabancılar var. Hükümet niye bunun dışında bırakılsın' şeklinde esprili konuşmasına yer verdi. Haberin beraberindeki yorum yazısında da, yeni atamaların, Başbakan'ın geleceği konusunda endişeler yaratmasına karşın, ülkede önemli değişiklikler yaratabileceği kaydedildi. Yazıda, 'eğer yeni hükümet, bakanlıkları başarılı bir şekilde yürütebilirse halen güçsüz olan Başbakan daha da güçsüz hale gelebilir' ifadesine yer verildi.