ÇARŞAMBA 10 MART 1999

ŞEBNEM HOŞGÖR
Genel Başkanı Tansu Çiller'in talimatı doğrultusunda, milletvekili ve belediye başkan aday listelerinde çok sayıda bayan adaya yer veren DYP yönetimi, adaylar konusunda YSK'ya itiraz süresinin başlamasının hemen ardından Tunceli'den belediye başkan adayı gösterdiği Mukadder Çeker'in "yaş" kriziyle karşı karşıya kaldı.
YSK, nüfus cüzdanına göre, 23 yaşında olan Çeker'in adaylığına, belediye başkan adayı olabilmek için gereken "30 yaşında olma" şartına uymadığı gerekçesiyle itiraz etti ve durumu DYP'ye bildirdi.
Doğulu seçmenin karşısına ilk kez bir bayan belediye başkan adayı ile çıkma heyecanı yaşayan DYP yönetimi, YSK'nın itirazıyla şok oldu. En büyük şoku yaşayan ise, Mukadder Çeker ile bizzat görüşen ve görüntü itibariyle adayının yaşının 30'un üstünde olduğundan emin olan Seçim İşleri Başkanı Hasan Ekinci oldu. YSK'nın başvurusu üzerine hemen Çeker'le temas kuran Ekinci, mahkemeye başvurup, gerçek yaşının 33 olduğunu kanıtlamasını istedi.
Çeker de, Ekinci'nin talimatı doğrultusunda mahkemeye başvurup, yaşını büyültmek istedi, ancak adaylığını koruyamadı. Mahkeme aracılığıyla kemik testi yaptırılan Çeker için verilen bilirkişi raporunda, yaşının "25'in üzerinde" olduğu vurgulandı ama kesin bir yaş belirtilmedi. YSK da bu sonuç üzerine Çeker'in adaylığını kabul etmeyeceğini resmen DYP'ye iletti.
33 yaşında olmasına karşın, nüfus cüzdanına göre 23 yaşında göründüğü için, adaylıktan "ağlayarak" çekilmek zorunda kalan Çeker'in yerine, DYP Tunceli'de Avukat Sefi Kılıç'ı belediye başkan adayı olarak gösterdi.