kapat

SALI 16 ŞUBAT 1999

Zeynep Göğüş (e-posta:zgogus@sabah.com.tr )

Kadınlar ve listeler

Telefonda ağlamaklı bir ses. İstanbul 3'üncü bölge seçmeni CHP'li kadın okur "Ben şimdi ne yapacağım?" diye soruyor, çünkü bu sefer artık kadınsız listeye oy atmayı zul addediyor. Önseçimde CHP bu bölgede tek bir kadın çıkaramamış aday listesinin ilk onunda.

Tam o sırada Yazı İşleri Müdürümüz Erdal Şafak, Ankara'dan Elif Ergu'nun geçtiği haberle giriyor odama. Önseçimde Giresun, Ordu ve Kahramanmaraş'ta CHP'li kadınlar birinci sırayı kapmış. İyi hoş da Giresun ve Ordu'da CHP hiç milletvekili çıkaramamış ki geçen seçimde.

CHP'li kadınların ikinci sıraları kapabildikleri dört ilden Nevşehir, Uşak ve Elazığ'da da halen CHP'nin milletvekili yok. Bir tek İzmir ikinci sırayı alan Dr. Canan Arıtman'ın şansı var, fakat onun da önüne kontenjan adayı gelecek. Aynı durum Ankara 1'inci bölgeden üçüncü sırayı alan Av. Sema Aksoy için de geçerli. Geçen seçimde CHP bu bölgede üç milletvekili çıkarmıştı, bu sefer dörtlemezse Sema Aksoy kaybeder.

CHP'li kadın adayların önseçimde gösterdikleri başarıyla parti tarihinde bir ilke imza attıkları doğru da, bunun Meclis aritmetiğine yansıması şüpheli.

***

İstanbul milletvekili gazeteci-yazar Altan Öymen dün kontenjan adaylığından kadınlar lehine ferâgat etti. Öymen'in çekilme sebebini açıklamak için CHP Genel Sekreterliği'ne gönderdiği mektubu, taşıdığı mesaj nedeniyle okumanızı isterim:

"Ön seçimler, partimizin milletvekili adayı kadrolarına birçok değerli arkadaş kazandırmıştır. Ancak listelerin seçilme şansı yüksek olan yerlerindeki kadın aday oranı beklentilerin altında kalmıştır. İstanbul'da bu daha da belirgindir. Üç seçim bölgesinden hiçbirinde ilk beşe girebilen kadın aday yoktur...

Bu durum, partimizin, bu seçim için öngördüğü ve önceki hafta İstanbul'da "Kadınlar Geliyor Türkiye" başlığı altında yapılan büyük kadın toplantısında belirlediği hedeften uzaktır.

Önseçimlerde ortaya çıkan eksikliği gidermenin yolu, merkezden belirlenecek adaylar için ayrılan kontenjanların ön sıralarında daha fazla kadına yer vermektir.

Bu imkânın kullanılmasının kolaylaşması için merkez adaylığından çekiliyorum. CHP'ye milletvekili olarak hizmet vermek elbette ki önemli bir görevdir. Ama bugünkü durumda, kadın adayların daha şanslı sıralarda bulunmasına katkıda bulunmak, daha önemli bir görevdir."

***

Altan Öymen dünyayı izliyor, Türkiye'nin nabzını dinliyor. Biraz da Deniz Baykal'ın işini kolaylaştırmak istiyor, çünkü sosyal demokrat partilerin erkek partisi olamayacaklarının herkesten çok farkında.


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: webabla@yore.com.tr