kapat

SALI 09 ŞUBAT 1999

"Nur içinde yat"

Kral Hüseyin'in son eşi Kraliçe Nur, cenazeyi konuttan çıkarken gözyaşlarıyla uğurladı. Hüseyin'in Nur'a son hediyesi oğlu Hamza'yı veliaht ilan ettirmek olmuştu

Ürdün Kralı Hüseyin'in Amerika'da doğan Lübnan asıllı eşi Nur, İslam geleneklerine göre cenazeye katılmadı ve eşine Bab es Selam konutunun kapısında kızlarıyla birlikte veda etti. Nur, sarı saçlarını beyaz bir örtüyle örtmüştü. Kraliçe Nur cenaze töreni boyunca, Amerikan First lady'si Hillary Clinton ve diğer lider eşleriyle birlikte konutta bekledi.

Nur'a son hediye

Son nefesini verene kadar Kral Hüseyin'in yanında olan 47 yaşındaki Kraliçe, son dakikada, oğlu Hamza'nın veliaht ilan edilmesini sağlayarak, Ürdün Sarayı'ndaki yerini de sağlamlaştırdı.

Hamza'ya düşkündü

Kral Hüseyin'in yerine 37 yaşındaki oğlu Abdullah, veliaht olarak dört yaşındaki oğlunu ilan etmek niyetindeydi. Ancak son nefesine kadar yanında olan Nur'a bir hediye vermek ve onun Ürdün'le olan bağlantısının kopmasını istemeyen Kral Hüseyin, oğlu Abdullah'ı veliaht ilan ederken, Kraliçe Nur'dan olan oğlu Hamza'yı da veliaht ilan etmesini istedi.

Hüseyin'in Hamza'ya özel bir düşkünlüğü olduğu biliniyor. Babası gibi İngiltere'de askeri eğitim gören 18 yaşındaki Hamza, son yıllarında Hüseyin'in yabancı liderlerle görüşmelerinde de yanında bulunuyordu.

Nur danışman olacak

Hüseyin'in ölümünden sonra Kraliçe Nur'un durumu belirsizdi. Çünkü Ürdün anayasasında ölen kralların eşleriyle ilgili bir madde yok. Ancak Hüseyin'in annesi Krayiçe Zeyn'in de yıllarca oğluna danışmanlık yaptığı biliniyor. Kraliçe Nur'un da yabancı liderlerle iyi ilişkileri var. Amerika Başkanı Clinton, Nur'la ilgili olarak Washington Post gazetesine şöyle demişti: "O her iki ülkeye de bir onur veren Amerika'nın kızı, Ürdün'ün kraliçesidir."

Prens Abdullah'ın da Kraliçe Nur'un politik deneyiminden yararlanacağı tahmin ediliyor.


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: webabla@yore.com.tr