SALI 26 OCAK 1999

Meclis'te 61 milletvekiline sahip olan DSP'nin tek başına azınlık hükümetini kurması, TBMM'de komisyonlara verilecek üyeler açısından ilginç bir tablo ortaya çıkardı.
Bakanlar Kurulu, TBMM Başkanlık Divanı, Dilekçe ile Plan ve Bütçe Komisyonlarına üye olan DSP'liler dışında kalan 10 DSP Milletvekili, 14 ihtisas komisyonuna üye olarak dağıtılacak. Yeni hükümetin kurulmasının ardından TBMM'deki komisyonlar da yeniden oluşacak. DSP, öncelikle Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görev alacak 25 milletvekilini belirledi. TBMM İçtüzüğü'ne göre, Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliği için belirlenen Necdet Tekin, Yavuz Bildik, Mehmet Büyükyılmaz, Tamer Kanber, Cafer Tufan Yazıcıoğlu, Mustafa Karslıoğlu, Kazım Üstüner, Ali Rahmi Beyreli, Abdülbaki Gökçel, ehmet Aydın, Osman Kılıç, Zerrin Yeniceli, Erol Karan, Çetin Bilgir, Hadi Dilekçi, Halil Çalık, Cihan Yazar, Hasan Gülay, Hayati Korkmaz, Yaşar Ünal, Tahsin Boray Baycık, Tahir Köse, Ayhan Gürel, Atila Mutman ile Bayram Fırat Dayanıklı ile Dilekçe Komisyonu'nda görev yapan Mustafa İlimen'in yanısıra yeni görevlendirilecek bir başka isim, hiçbir komisyonda ikinci bir görev alamayacak. Bakanlar Kurulu'nda görev yapan 22 DSP'li, TBMM Başkanvekili Uluç Gürkan ile İdare Amiri Hakan Tartan'ın da içtüzük gereği başka bir görev üstlenememeleri nedeniyle geri kalan 10 milletvekili diğer tüm komisyonlarda görev üstlenmek zorunda kalacak.
Şanslı milletvekilleri
DSP Milletvekilleri Emin Karaa, Ali Günay, Yalçın Gürtan, Teoman Akgür, Fikret Uzunhasan, Erdoğan Toprak, Necati Albay, Sema Pişkinsüt, Turan Bilge ile İhsan Çabuk, 14 ihtisas komisyonu ile diğer dış komisyonlarda görev yapacak. Buna göre, bu 10 milletvekili, en az 3, en fazla 5 komisyona üye olacaklar. Ancak, TBMM İçtüzüğü'nün 21. maddesi, siyasi partilere, komisyonlarda kendilerine düşen üyeliklerden vazgeçme olanağı da tanıyor. DSP'nin ise bu yola başvurmayarak tüm komisyonlara üye bildirmesi bekleniyor.