kapat

ÇARŞAMBA 18 KASIM 1998

Sigaracılarla 60 katrilyonluk anlaşma

Sigara şirketleri, Amerika'nın 12 eyaletine 206 milyar dolar (yaklaşık 61 katrilyon lira) ödemeyi kabul ettiler.

Sigaranın insan sağlığına verdiği zararı sakladıkları ve onbinlerce kişinin akciğer kanseri olup milyonlarca dolar tedavi masraflarına harcamasına neden oldukları için dava açılan sigara şirketleri, parayı ödeyip davayı sonuçlandırdılar. Philip Morris, R.J. Reynolds, Brown and Williamson ve Lorillard adlı şirketler 2025 yılına kadar bu parayı aralarında Florida, Mississippi, Teksas ve Minnesota'nın da bulunduğu 12 eyalete ödeyecekler.

Eyalet savcıları ise bu paranın henüz ilk adım olduğunu belirterek bundan sonraki adımın Gıda ve İlaç Dairesi'ne aynen ilaçlarda olduğu gibi sigara sektöründe de izin ve kontrol yetkisi vermek istediklerini vurguladı.

Başkan Bill Clinton da kararı sevinçle karşıladı ve bu anlaşmayla birlikte bilbordlarda sigara reklamlarının kalkacağını ve sigara karşıtı kampanya için bir fon kurulacağını belirtti. Bundan sonraki görevin Kongre'ye düştüğünü vurgulayan Clinton, Ulusal Tütün Yasası'nın bir an önce yürürlüğe sokulması gerektiğini söyledi.

(AP)


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr