PAZARTESİ 28 EYLÜL 1998

İngiltere'ye kaçan Iraklı bir yetkili, diktatör Saddam'ın 1996'da iki damadını nasıl katlettiğini açıkladı. Gözü dönmüş sarhoş Saddam, katliamı başını çeviren üst düzey yetkililere de zorla izletti. İddiayı yapan kişi İngiltere'ye 2 yıl önce irtica eden Irak'ın petrol ve silah kaçakçılığı ile ilgili biriminin yöneticisi Sami Salih... Sunday Telegraph gazetesine konuşan Salih'e göre Irak diktatörü Saddam Hüseyin, iki damadını büyük bir zevkle oğlu Uday'ın da yardımıyla katledilmesi için emir verdi. Bu katliamı bütün devlet yetkililerine zorla izlettirdi. İşte İngiltere'de sorgulanan ve bilgileriyle Saddam'ın çoğu planının çökertilmesini sağlayan Salih'e göre Saddam'ın katliamı şöyle gelişti:
1. Yıl 1995. Saddam'ın iki damadı Hüseyin Kemal ve Saddam Kemal, eşlerini (Saddam'ın kızları) ve yakınlarını da yanlarına alarak Ürdün'e kaçmışlardı. Gerekçe olarak Saddam'ın tutarsız davranışları ve can güvenliklerini göstermişlerdi.
2. Ancak Saddam'ın girişimleri ile damatlar eşleriyle beraber 22 Şubat 1996'da Irak'a geri döndüler. Damatların Saddam'la barıştıkları zannedildiği bir zamanda Irak diktatörü kızlarını damatlarından zorla boşandırdı. Bu Saddam'ın cani planının ilk aşamasıydı. Ve beklemeye koyuldu.
3. Aradan birkaç ay geçmiş ve tartışmalı günler geride kalmıştı. Her şeyin durulduğu, damatların gönüllerinin rahat olduğu bir dönemde, Saddam sarayında kurmaylarını topladı. Oldukça sarhoştu. Elindeki silahla salonu dolduran herkese tehditler savuruyordu.
4. "Damatlara ölüm" diye bağıran Saddam, kısa bir süre sonra da yanlarındaki devlet yetkililerini bir otobüse bindirdi. Ve tam gaz eski damatlar Hüseyin Kemal ve Saddam Kemal'in Bağdat dışındaki villalara yol alındı. Aynı anda Saddam'ın oğlu Uday'ın askeri birliği de harekete geçmişti.
5. Villaya gelindi. Uday'a bağlı birliklerin villayı bastıkları sırada, Saddam dehşet görüntüleri gurur tablosu olarak otobüstekilere anlatıyordu. Otobüsteki bazı yetkililer kendilerini kötü hissetse de Saddam hışımla bağırdı: "İzleyin!" Bu da yetmedi Saddam'a. Resmi giysili bir görevliye katliamı videoya çekmesini emretti.
6. Villadakiler bir süre direndiler ancak ilk olarak damatların babaları evden çıkarılıp öldürüldü. Saddam'ın yüzünden mutluluk ifadesi okunurken, daha sonra Saddam Kemal dışarıya çıkarılıp katledildi. Ve kızkardeşi daha sonra da yeğeni...
7. Hüseyin Kemal içeriki arbadede yaralanmıştı. Askerler onu da dışarı çıkardı. Ve Saddam'ın donuk bakışları askerlere "vur" emrini verir gibiydi. Hüseyin de üç otobüs dolusu insanın gözü önünde başından vuruldu. Otobüsteki devlet yetkilileri de korkudan tir tir titriyorlardı. Saddam, kendilerini de öldüreceğini düşünen yetkililere döndü ve "Umarız şovdan hoşlandınız, bu hepinize ders olsun Irak'ta hainlere yer yok. Şimdi evlerinize gidin" dedi.