kapat

PERŞEMBE 24 EYLÜL 1998

Zeynep Göğüş (e-posta:zgogus@sabah.com.tr )

Kulak dili

Başkan Clinton'un videobanttaki vücut dili mükemmelmiş. Kadınların erkeklere hediye vermesini uygunsuz bulmadığını söylediğinde rahatlayıp arkasına yaslanmış. İfade bittiğinde kameraya gülümsediği için de vücut dili uzmanlarından tam not almış.

Çok uzun yıllar önce insanlar da hayvanlar gibi konuşmasını bilmezlermiş. Evdeki kedimizin köpeğimizin yaptığı gibi vücut diliyle anlaşırmış eski insanlar. Konuşma sonra icat edilmiş. Beden dili dedikleri yeni keşif müthiş bilim o günlerden kalma.

Vücut dilini öğrenmek, görüntü bandına bakıp ifadeleri çözmek kolay. Ancak şimdiye kadar pek üzerinde durulmayan, ya da vücut dilinin yan lehçesi muamelesi gören bir de kulak dili var ki orada işler daha zor. Sözgelimi Alaattin Çakıcı-Eyüp Aşık görüşmesi öyle her televizyon izleyicisinin anlayabileceği bir dilde değil...

***

Dikkat kayıttasınız! Eyüp Aşık yolunu bulur, kendini korur. Ya siz? Bundan böyle hiçbir konuşma masum değildir, böyle de biline. Her an, her yerde ve her durumda kayıtta olabilirsiniz. Siz en iyisi karşılıklı bantlaşın ki kenidinizi emniyete alın. Meral Akşener'den ders alın.

Yarından tezi yok bant kayıtlı bir telefon alın. Normal ülkelerin yasal koşullarında her 15 saniyede bir çalması gereken o uğursuz bip bip sesini de yok edin ki karşınızdaki vaziyeti çakmasın. Ya da kalsın, nasıl olsa o da sizi bantlıyor.

Tongaya basmayın. Telefon konuşmalarınızda her 30 saniyede bir "Ben vatanımı çok seviyorum" deyin. Çeşni olsun diye arada "Ne yaptıysak (adam vurmak da dahil) vatanımız için yaptık" cümlesini kurun: Ben o adamı vatan için öldürdüm, kendim için bir şey istiyorsam namerdim...

***

Yerin kulağı belki var belki yok, ama telefonun kulağı var. Üstelik bunun bir kulağından giren öbür kulağından bir daha hayat boyu çıkmıyor.

Dikkat kayıttayız. Ben vatanımı çok seviyorum... Vatanım için her şeyi yaparım...

Kayıt bitti mi? Hayır mı? O halde hımmm... Hah tamam buldum: Peygamber efendimiz de "Devletinizi seviniz" buyurmuşlardı...

Dikkat kayıttayız. Siz iyisi mi otomatiğe bağlanın. 30 saniyede bir "Mağdurum abi, ne yaptıysam vatan için" deyin.

Dikkat kayıttayız: "Benim üzüldüğüm şu yani abi... Sadece Mesut Bey'e faydam olmuş... Mesut Bey kendine hizmet eden adamı pek sevmez..."

Unutmayın arkadaşlar, kayıttayız... Her ihtimale karşı araya laf sokuşturun. Siz iyisi mi ilk iş hızlı kulak dili kursuna yazılın. 30 saniyede bir söylemeniz gerekenleri sakın unutmayın.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr