kapat

PERŞEMBE 24 EYLÜL 1998

Gecekondulaşmaya ilginç alternatif

Konteynerleri limanlarda, TIR'a ya da gemiye yüklenmek üzereyken görmeye alışığız. Oysa, ticari eşya taşımakta kullanılan dev portatif çelik kasalar, Tayland'da bambaşka bir kimlikle karşımıza çıkıyor: Taylandlı bir işadamı, ticari durgunluk nedeniyle boş duran konteynerleri dekore ederek kiraya vermeye başladı.

Devlet memurluğundan emekli Suree Tayaniti, konteynerleri, başkent Bangkok'un fakir kenar mahallelerinde gecekondulara alternatif oluşturan evler olarak ve bir hayli elverişli fiyatlarla kiraya veriyor. Konteyner daireler ev bulamayan kişiler için ideal olarak nitelendiriliyor. Bir aylık kirası yerel parayla bin 600 baht (Yaklaşık 11 milyon lira).

Ancak, Asya ekonomik krizinden olumsuz şekilde etkilinen ülkede bu para bile fakirler için yüksek bir bedel. Zira, Tayland'da işsiz sayısı geçen yıl üç kat artış gösterdi.

Tayaniti de, son aylarda işlerin iyice durgunlaştığını itiraf ediyor. Eskiden elinde bulunan çelik konteynerlerin yüzde 85'ini kiraya verirken, şimdi ancak binaların yüzde 10'una kiracı bulabildiğini belirtiyor.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr