kapat

PERŞEMBE 24 EYLÜL 1998

Atlarım olmadan bir yere gitmem

Ürdün Veliaht Prensi Ali'nin Çerkez kültürünü tanıtma gezisi, Rusya'nın her biri lüks otomobil değerinde atlarına vize vermemesi yüzünden çıkmaza girdi

BAYRAM OK (SHA)

Ürdün Kralı Hüseyin'in beş oğlundan üçüncüsü olan 23 yaşındaki Prens Ali Bin El Hüseyin, Çerkez kültürünü tanıtmak için Ürdün'den 16 at ve 45 kişilik kafile ile çıktığı gezisinde Hatay, Osmaniye, Kayseri, Sivas ve Tokat'ı aşıp Samsun'a ulaştı.

Altı koruması bulunan Prens Ali Bin El Hüseyin, gezisini pekçok lüks otomobilden pahalı olan 20 milyar lira değerindeki beyaz renkli Elburuz isimli Çerkez atıyla sürdürüyor. Prens, kafilede bulunan her biri birbirinden pahalı 16 atın maddi değerinden çok manevi değerlerine önem veriyor. Bu nedenle özel at bakıcılarını da gezi boyunca yanından ayırmıyor. Prens Ali, yanındaki atların 16 yıldızdan oluşan Dünya Çekrezleri Komitesi'ni ifade etiğini belirtiyor. Prens Ali, gözü gibi baktığı Elburuz isimli safkan Çerkez atına atlayıp; "Rus topraklarına bu atla gireceğim" diyor.

Genç prensin en büyük sorunu ise, Rusya'nın atlarına vize vermemesi. "Atlarım benim herşeyim" diyen Prens Ali, "Rusya gemi ile gitmemize atlarımız nedeniyle izin vermiyor. Atları bırakıp gitmemiz mümkün değil. Bizim külütürümüzde atın yeri çok ayrı. Namusumuz gibidir. Çerkezleri atlarından ayrı düşünmek mümkün değil. Zaten bu kültür gezimizi de bu yüzden atlarımızla yapıyoruz. Rusya'ya atlarımızla gidememiz ülkeler arası sorun yaratır" diyerek Rusya'ya hayli sert çıktı.

Kafilesinde iki Rus, bir Türk, bir Amerikalı ve bir tanede de Pakistanlı bulunan Ürdün Prensi, önceki gece kaldığı Samsun Büyük Otel'de temsili Çerkez düğünü yaptı. Prens Ali ve süvarileri Çerkez oyunlarından güzel figürler sundu. Ürdün Prensi'ne Samsun'da yerleşik olan Çerkez asıllı vatandaşlar da eşlik etti.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr