kapat

PERŞEMBE 24 EYLÜL 1998

Halka hesap ver

Çakıcı ile telefon görüşmeleri ortaya çıkan Devlet Bakanı Eyüp Aşık'ın yargıdan önce kendisini milletvekili seçen halka nesap vermesi istendi.

Devlet Bakanı Eyüp Aşık'ın Fransa'da tutuklu bulunan yeraltı dünyasının ünlü ismi Alaattin Çakıcı ile telefonla görüşmesinin ortaya çıkması ve bir operasyon sırasında yakalanmaması için yer değiştirmesini söylediği iddiaları Türkiye gündemine bomba gibi düştü. Bunun üzerine, "DGM'de ifade vereceğim" diyen Eyüp Aşık'ın yargıdan önce kendisini Meclis'e gönderip bakan koltuğuna oturtan halka hesap vermesi istendi.

Çeteler, Yeşil, Çakıcı ve yeraltı dünyasıyla ilgili yaptığı açıklamalarda sürekli dikkatleri üzerine çeken Aşık'ın, son gelişmeler kaşısında ne yapacağı merakla bekleniyor. İlgili çevreler ise Aşık'ın bir an önce hem bakanlık hem milletvekilliğinden istifa edip hesap vermesi gerektiğini belirtiyorlar.

Çakıcı ile yakın ilişkilerini ortaya çıkaran vahim kasetin yarattığı öfke ve tepki kasırgası karşısında Devlet Bakanı Aşık'ın, "Verilmeyecek hesabım yok" edebiyatının arkasına sığınmaya çalıştığı ifade ediliyor. Eyüp Aşık ise şu anda sadece "DGM'ye gidip ifade vereceğim", "Dokunulmazlığımın kaldırılması için el kaldıracağım" demekle yetiniyor.

Eyüp Aşık neden en büyük mahkeme olan halka değil de, soruşturulması, sonuç alınması aylar sürecek DGM'ye gidiyor? Çıksın halkın karşısına ve "Çetelerle mücadelede baş rollerden birini oynadığını söyleyen bir Bakan olarak" hakkındaki iddilara açık açık cevap versin.

Vicdan kanatan sorular

Türkiye Cumhuriyeti'nin halen Devlet Bakanlığı görevini yürüten Eyüp Aşık'ın, birçok suçtan aranan ve hakkında tutuklama kararları bulunan bir kişiyle telefonla da olsa görüşmesi şu soruları gündeme getirdi:

1- Devletin yıllardır aradığı ünlü bir firariyle neden konuştun?

2- Alaattin Çakıcı ile kaç kez görüştün?

3- Niye konuştuğun zaman açıklamadın?

4- Bu konuşmaları üst düzey yetkililerin bilgisi çerçevesinde mi yaptın?

5- Çetelerle savaş pazarlık yaparak mı yürütülür?

Ecevit zor buldu

Aşık, telefon konuşmasının ortaya çıkmasından sonra ortadan kayboldu. Önceki akşam İstanbul'da canlı televizyon yayınına katılan Aşık, dün telefonlara çıkmadı. Aşık'ın yurt dışına çıktığı iddiaları yayılırken, Başbakan Vekili Bülent Ecevit de, 6 saat boyunca arattığı Aşık'la ancak akşam üzeri konuşabildi. Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan'ın gün boyunca Aşık'ı aradığı ve Aşık'ın makamından Özkan'a "Sayın Bakan yurt dışında" cevabı verildiği haberleri ise heyecan yarattı.

Aşık'ın yurt dışına çıktığı iddiası Başbakan vekili Bülent Ecevit'e, saat 11.00'de Ulaştırma Bakanı Ahmet Arif Denizolgun'u kabulü sırasında soru olarak yöneltildi. "Eyüp Aşık bu iddiaların ardından hemen Türkiye'den ayrılmış. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusuna Ecevit, "Bilmiyorum" yanıtını verdi.

SABAH'ın "Bugün Eyüp Aşık ile konuştunuz mu?" sorusunu da "Hayır" karşılığını veren Ecevit, "Yurt dışına çıksaydı, öyle bir şey olsaydı benim haberim olurdu Başbakan Vekili olarak" diye konuştu.

Ecevit, saat 16.00 sıralarında da "soruşturdum, Sayın Eyüp Aşık'a ben de ulaşamıyorum. Fakat yurt dışına gitmesi herhalde sözkonusu değil. Çünkü Başbakanlığa bildirmesi gerekir" dedi. "Başbakanvekili olarak ulaşamamanız tuhaf değil mi?" sorusunu ise Ecevit, "Artık ne diyeyim, siz istediğiniz gibi yorumlayın. Aradığımızı bildirdim, özel kalemine fakat bir ses çıkmadı" diye cevapladı.

Ecevit, Aşık'a ancak saat 17.05'de ulaşabildi. Aşık, telefonla aradığı Ecevit'e İstanbul'da olduğunu, iki gün daha İstanbul'da kalacağını bildirdi.

Aşık'a kendisine ve Başbakan'a yakın isimlerin "Bir süre konuşma, ortada da fazla görünme" telkininde bulunduğu öğrenildi.

Aşık'ın yakın arkadaşlarından işadamı Sinan Ocak ise, Aşık ile saat 15.30 sıralarında telefonla konuştuğunu söyledi. Yıllarca MHP Genel Başkanı Alpaslan Türkeş'in danışmanlığını yapan Ocak, Aşık'ın en az bir hafta konuşmama kararı aldığını belirterek, "Kendisi bu işlerin üzerine böylesine cesaretle gitmişken, neredeyse hain ilan edilmesinden dolayı son derece kızgın, üzgün ve küskün" dedi.

Siyasi kulislerde Başbakan Mesut Yılmaz'ın Aşık'tan istifasını isteyeceği haberleri yayıldı. Ancak Ocak, "Başbakan'ın böyle bir istekte bulunacağını zannetmiyorum. Başbakan istemezse Eyüp istifa etmez. Ama ederse milletvekilliğinden de eder" dedi.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr