kapat

PERŞEMBE 24 EYLÜL 1998

Çakıcı hakim karşısında

NURDAN BERNARD

Nice- Fransa'nın Nice kentinde 18 Ağustos'ta yakalanan Alaattin Çakıcı, bu ülkede işlediği suçlardan bugün Nice 5'inci Asli Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.

Fransa'ya yasa dışı yolla girmek ve biri kırmızı pasaport olmak üzere sahte kimlikler bulundurmaktan hakkında dava açılan Çakıcı, ilk duruşmada savunması için süre istediğinden dava bugüne ertelenmişti. Çakıcı ile birlikte yakalanan ve Çakıcı'nın koruması olarak bilinen, bir Almanla evli ve inşaatçı olarak görülen Murdi Güler ise ruhsatsız silah kullanmaktan yargılanacak.

Yaz tatilinden çıkıldığı için davaya bakacak adli yetkililer değişti. Başyargıç Chirzat ve savcı Bayan Messer'in bakacağı davada Çakıcı'yı üç avukat savunuyor.

Özellikle sahte kimlikler arasında bir kırmızı pasaport olması Çakıcı'nın suçunu arttırıcı bir etken. Çakıcı'ya 6 ay hapis cezası vermilmesi bekleniyor. 18 Ağustos'tan beri tutuklu bulunan Çakıcı'nın cezaevindeki iyi hali gözönünde bulundurularak alacağı cezanın Aralık ayında tamamlanacağı ileri sünüldü.

İade Dosyası

Çakıcı, serbest bırakılmadan önce Türkiye'nin iade dosyasına Fransız makamlardan cevap gelecek. Türkiye iade dosyasını 2 Eylülde Paris Büyükelçiliği aracılığı ile Fransız Dışişleri Bakanlığı Yabancılar, Yurt Dışındaki Fransızlar ve Karşılıklı Anlaşmalar Dairesi'ne iletmişti. Dosya bir gün sonra da Fransız Adalet Bakanlığı'na iletildi. Bakanlık, dosyayı incelemesi için Aix-en-Provence Mahkemesi'ne bir yargıç atadı. Yargıç bir komsiyonla birlikte dosyayı inceliyor. Verecekleri karar Adalet Bakanı'nca şahsen incelenecek ve onaylandıktan sonra hükümetin onayına sunulacak.

Çakıcı'nın karara itiraz yetkisi bulunuyor. Fransız yetkililerin iadeyi kabul etmesi halinde Çakıcı'nın itiraz edeceği belirtildi. Çakıcı'nın Nice cezaevinde tutulduğu hücrede bir süre daha kalması, ardından da Aix-en-Provence a bağlı Luynes cezaevine nakledileceği öğrenildi.

İade dosyasında Neler Vardı

Çakıcı için, İstanbul'da 8, Bursa'da da 1 davadan giyabi tutuklama kararı bulunuyor. Çakıcı'nın Türkiye'ye iadesi halinde, beş idam ve 25 ile 64 yıl arasında ağır hapis cezası istemiyle hakim karşısına çıkacak. Türkiye, Fransa'ya yaptığı iade talebinde, suçluların iadesi ile ilgili Avrupa Sözleşmesi'ne ve idam cezasının Türkiye'de çok uzun bir süredir pratikte uygulanmadığına dikkati çekmişti.

20.01.1953 Trabzon doğumlu Çakıcı'nın Türkiye'de yargılandığı bazı davalar şunlar:

Engin Civan'ı öldürmeye azmettirmek, Hıncal Uluç'a saldırıya azmettirmek, Tevfik Nurullah Ağansoy'u planlayarak öldürmeye azmettirmek, eşi Nuriye Uğur Kılıç'ı öldürmeye azmettirmek, suça yönelik grup kurmak ve yönetmek.

Türk yetkililer ayrıca Çakıcı'nın üzerinden çıkan her şeyin hakkındaki davalarda kanıt olarak kullanılabileceğini düşünerek, konvansiyon çerçevesinde iadesini istiyor.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr