kapat

PERŞEMBE 24 EYLÜL 1998

Bundan sonra neler olacak?

8'inci Ceza Dairesi'nin "onama" kararının ardından şu prosedür izlenecek:

- Erdoğan onama kararının, mahkumiyetin verildiği Diyarbakır 3 nolu DGM'ye tebliğ edileceği tarihten itibaren 15 gün içinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na "karar düzeltme" talebinde bulunabilecek.

- Erdoğan'ın "karar düzetme" talebi için 15 günlük süreyi kullanması, bu süre içinde tutuklanmasına ve "onama" kararının diğer yaptırımlarına engel teşkil etmeyecek.

- Buna rağmen savcılığın, Kayseri Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Şükrü Karatepe'nin mahkumiyet kararının onanmasında olduğu gibi, tutuklama ve cezanın infazı için "karar düzeltme" talebinin sonucunu bekleyebileceği belirtiliyor.

- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı onama kararının bir örneğini İçişleri Bakanlığı'na göndererek Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı görevinden alınmasını isteyecek.

- İçişleri Bakanlığı ise onama kararını, Erdoğan'ın belediye başkanlığının düşürülmesine istemiyle Danıştay'a gönderecek. Danıştay 8. Dairesi'nde yapılacak inceleme sonunda Erdoğan'ın başkanlığının düşürülüp düşürülmemesine karar verecek.

- Danıştay düşürülmesi yolunda karar aldığı takdirde Erdoğan, Danıştay İdare Dava Daireleri Genel Kurulu'na başvurarak itirazda bulunabilecek. Burada alınacak karar kesin olacak ve itiraz yolu bulunmayacak.

- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ayrıca, Fazilet Partisi'ne göndereceği yazıyla Siyasi Partiler Yasası'nın 11'nci maddesi gereğince Tayyip Erdoğan'ın partiden ihracını isteyecek. Yasanın 11'nci maddesi "TCK'nın 312. maddesinin 2. fıkrasından mahkum olanların siyasi partilere üye olmalarını" engelliyor.

- Erdoğan, TCK'nin 312'inci maddesinin 2'inci fıkrasında yer alan "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan ceza alması nedeniyle, Siyasi Partiler Yasası'nın 11. Milletvekili Seçimi kanunu'nun 11. maddesi ile Mahalli İdareler Seçimi Yasası'nın 9. maddesi gereğince siyasi yasaklı hale gelecek.

- Erdoğan seçilme yeterliliğini yitirecek ve milletvekili adayı da olamayacak. Erdoğan aynı şekilde belediye başkanı, belediye meclis üyesi, il genel meclisi üyesi de seçilemeyecek. Mahalli İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkındaki Kanunun hükümleri gereğince köy ve mahalle muhtarlığı ile köy ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliğine dahi aday olamayacak.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr