kapat

PERŞEMBE 24 EYLÜL 1998

TEPKİLER

Fazilet'te tüm hesaplar sil baştan

Fazilet Partisi'nde kulisler hareketlendi. 18 Nisan'daki seçimlerde FP'nin İstanbul Belediyesi için Mukadder Başeğmez'i aday göstereceği konuşuluyor.

Ankara- Tayyip Erdoğan'ın cezası onaylanınca Fazilet Partisi şoka girdi. Fazilet Partisi'nde tüm hesaplar değişti. Hem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı hem de liderlik için yeni isimler gündeme geliyor. Partide yenilikçi kanadın önde gelen isimleri Abdullah Gül ve Bülent Arınç'ın yıldızı yeniden parlamaya başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için RP'li Meclis üyelerinden bir başka isim vekalete hazırlattırılıyor. Nisan ayında yapılacak yerel seçimlerde Erdoğan'ın yerine gösterilecek FP'li adayın kim olacağı ise merakla bekleniyor. FP kulislerinde gündeme gelen ilk isim Mukadder Başeğmez.

FP, Erdoğan'ın siyasi hayatını bitiren gelişme üzerine bugün Başkanlık Divanı'nı olağanüstü toplayarak durum değerlendirmesi yapacak. Genel Başkan Recai Kutan, "Başkanlık Divanımızı olağanüstü toplayacağız, kararı değerlendireceğiz" dedi ve toplantının bugün İstanbul'da yapılacağını söyledi.

FP Meclis Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, bir şiir okuma sonucu verilen bu kararın uzun süre tartışılacağını ve tarihe geçeceğini söyledi.

FP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Alptekin ise kararı değerlendirken, "Büyük üzüntü yaşıyoruz" diyerek şunları söyledi: "Bizim bu kararın bozulacağına inancımız yüzde yüzdü. Üzüntülüyüz. Karar metni elimize ulaşmadı. Başkanlık Divanımızı olağanüstü toplantıya çağırdık. Yüksek Yargıtay bir karar vermiştir. Verilen karar, ne sonuç doğuracaksa kararın prosedürü yerine getirilir."

Gündüz: Önü kesildi

FP Genel Başkan Yardımcısı İrfan Gündüz, Tayyip Erdoğan'la ilgili Yargıtay kararını değerlendirirken, "Hukuka saygımız var. Ancak toplumun pek çok kesimine sıcak gelen, sevilen bir politikacının önünün kesilmesi yanlış. Siyaset için büyük bir kayıp. Ancak siyasetin uzun bir maraton olduğu gözönüne alınırsa Zincirbozan'dan gelenlerin Cumhurbaşkanı olduğu bir ülkede Erdoğan'ın siyasi yaşamında önünün açık olacağı görülebilir" dedi.

Gökçek ziyaret etti

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, kararı duyar duymaz Belediye Sarayı'na gelerek Tayyip Erdoğan'la görüştü. Gökçek, ziyaretinden önce basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın mahkumiyeti nedeniyle çok üzüntülü olduğunu kaydetti. Gökçek, şöyle konuştu: "Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de yolsuzluk yaptığı için, çetelerle irtibatı olduğu için, hırsızlık yaptığı için mahkum olmadı. İstanbul'a hizmet etmediği için de mahkum olmadı. Sadece bir şiir okuduğu için mahkum oldu." Gökçek, "Nelson Mandela, 32 yıl siyasetten uzak kaldı ve mahkum oldu. Ama şu anda ülkesinin başında ve ülkesini idare ediyor" diye konuştu.

Durak: Çok üzüldüm

Adana Büşükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında verilen hapis cezasının Yargıtay'ca onanmasını üzüntüyle karşıladığını bildirdi. Durak, yazılı açıklamasında, seçimle gelenin seçimle gitmesi gerektiğini kaydederek, düşünce suçundan ceza alan belediye başkanlarının affı ile ilgili kanun çıkarılmasını istedi.

BBP Genel Muhasibi Nevzat Yanmaz da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan hakkındaki mahkeme kararının Yargıtay'ca onanması konusunda, "Hukuki kararların kamu vicdanını rahatsız etmemesi gerektiğini" kaydetti.

Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Hasan Celal Güzel, Erdoğan hakkındaki mahkeme kararının Yargıtay'ca onanmasına ilişkin, "Erdoğan en geç 2 sene sonra siyasi haklarına kavuşacaktır" dedi.

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ - Aliekber ERTÜRK


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr