kapat

PERŞEMBE 24 EYLÜL 1998

Erdoğan kararı basından öğrendi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan, hakkındaki onama kararını İtfaiye Daire Başkanlığı'ndaki tören sırasında gazetecilerden öğrendi ve şok oldu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, hakkındaki onama kararını, İstanbul İtfaiyesi'nin kuruluşunun 284'üncü yıldönümü dolayısıyla İtfaiye Daire Başkanlığı'ndaki tören sırasında gazetecilerden öğrendi.

Başkan Erdoğan, gazetecilerin onama kararıyla ilgili soruları üzerine, "Şu anda sizden duyuyorum, bana bu konuda gelmiş bir şey yok. Karar elime geçtikten sonra gerekli açıklamayı yapacağım" diye konuştu.

Erdoğan, törenin ardından makamına geçerek belediye üst düzey yöneticileri, danışman ve hukukçularıyla bir toplantı yaptı.

Toplantıya, belediye üst düzey yöneticileri, hukukçu ve danışmanlar ile İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, Beyoğlu Belediye Başkanı Nusret Bayraktar, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, FP İstanbul İl Başkanı Numan Kurtulmuş katıldı.

Açıklama bugün

Toplantının ardından bir açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı Hüseyin Besli, Erdoğan'ın, bugün Belediye Sarayı'nda saat 11.30'da düzenleyeceği basın toplantısıyla, karara ilişkin değerlendirmelerde bulunacağını söyledi.

Basın toplantısına FP genel Başkanı Recai Kutan ile Başkanlık Divanı üyelerinin de katılacağı öğrenildi. Bu arada, Erdoğan'ın, Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin kararı onamasının ardından FP Genel Başkanı Recai Kutan ile telefonla görüştüğü kaydedildi.

Kararı duyan partililer, belediyenin önüne toplanmaya başladı. Toplanma üzerine, belediye zabıtası ekiplerinin, Başkanlık girişinde önlem aldığı gözlendi.

Baskı iddiası

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Yargıtay 8. Ceza Dairesi ve üyelerinin, bazı basın mensupları tarafından baskı altına alınmak istendiği öne sürüldü. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın yazılı açıklamasında, Erdoğan'ın Siirt'teki konuşmasına ilişkin Diyarbakır DGM tarafından verilen 10 aylık hapis cezasının Yargıtay sürecinde bulunduğu sırada, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin Çölaşan'ın 5 Eylül 1998 tarihli "Başsavcının Görüşleri" ve Ahmet Taner Kışlalı'nın "Tayyip Olayı" başlıklı yazılar yazdığı belirtildi.

Açıklamada, Yargıtay Ceza Dairesi'nin, Erdoğan hakkındaki cezayı onaylamak zorunda bırakıldığı, kararın bozulması halinde "5 milyon ABD doları rüşvet aldıkları" yönünde iddialar nedeniyle zan altında kalacakları iddia edildi.

Açıklamanın son bölümünde, Recep Tayyip Erdoğan'ın, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin Çölaşan, yine 5 Eylül 1998 tarihli ve "Cezası onansın" başlıklı haberi nedeniyle aynı gazete muhabiri Hüsnü Savaş hakkında Bağcılar Adliyesi'nde dava açtığı, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ahmet Taner Kışlalı hakkında da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğu bildirildi.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr