kapat

ÇARŞAMBA 02 EYLÜL 1998

Çiller Ailesi'ne şok

Maliye Bakanlığı, Tansu ve Özer Çiller'in "yalan beyan, haksız servet, serveti gizleme ve mal kaçırma" suçlarından dava açılmasını istedi

ERSİN BAL

Ankara- Maliye Bakanlığı, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ile eşi Özer Çiller'in malvarlıklarına ilişkin incelemeyi tamamladı. Bakanlık, Çiller çifti hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na "Haksız servet edinme, serveti gizleme ve mal kaçırma" suçu ile "yalan beyanda bulunma" suçundan 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılması için suç duyurusunda bulundu. Maliye'nin suç duyurusu, dün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştı.

Maliye'nin "Suç Duyurusu Raporu" başlıklı 62 sayfalık dosyada, Marsan A.Ş'nin yöneticileri hakkında da "bilgi verme zorunluluğuna uymama" suçundan 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılması istendi.

Özel kurye ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen raporda, Marsan A.Ş adlı şirketin, Tansu ve Özer Çiller'in malvarlıklarını ve mal hareketlerini gizlemek ve yurdışına servet transfer etmek amacıyla kurulmuş paravan bir şirket olduğu belirtildi.

10 ayda hazırlandı

Maliye Bakanlığı Başmüfettişi Tayfun Şahin ve Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanı Hasan Yalçın tarfından 10 aylık bir çalışma sonucunda hazırlanan raporda, suçun maddi unsurlarının oluştuğuna dikkat çekilerek, haksız yolla edinilen servet için "zor alım" uygulanabileceği de vurgulandı.

Tansu ve Özer Çiller'in tüm harcamalarını didik didik inceleyen Şahin ve Yalçın, Tansu Çiller'in annesinden kaldığı iddia edilen mirasın da "şüpheli" olduğunu öne sürdüler.

Çillerler'in ağır bir dille suçlandığı raporda ayrıca, ABD'de kurulan GCD Inç. adlı şirketin ortakları arasında Özer Çiller ve Mert Çiller'in de bulunduğu, ancak bu bilginin Özer Çiller'in Meclis'e verdiği ifadede gizlendiği de vurgulandı.

Dört özel konu

Raporun "Dört Özel Konu" başlıklı bölümünde ise, Marsan'ın paravan şirket olduğunu gösteren değerlendirmelere yer verildi. "Özel konular" olarak President yatının alımı ve donatımı ile Denge yatının alımı ve GCD Inc. adlı şirkete yapılan para transferinde Marsan'ın paravan olarak kullanıldığı, harcamaların aslında Özer Çiller tarafından karşılandığı belirtildi.

Savcı inceliyor

Maliye Bakanlığı'nın dün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaşan 62 sayfalık suç duyurusu, Başsavcı Vekili Bekir Selçuk tarafından incelemeye alındı.

Maliye Bakanlığı'nın raporu, Özer Çiller hakkında "haksız servet edinme, serveti gizleme, mal kaçırma" ve "yalan beyanda bulunma" suçlarından daha önce açılan ve 20'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam eden dava dosyasına delil olarak eklenecek. Raporda, Tansu Çiller'e yönelik iddialar ise Selçuk tarafından incelendikten sonra yasal prosedür işletilecek.

Rapordaki iddialar

Maliye Bakanlığı'nın Tansu ve Özer Çiller hakında hazırladığı 978/173-35.25 sayı ve 28.8.1998 tarihli suç duyurusu raporu özetle şöyle:

* Tansu Çiller tarafından çeşitli dönemlerde verilen mal bildirimlerinde izahı yapılmayan servet artışları vardır.

* Malvarlığındaki artış, ilgilinin sosyal yaşantısı bakımından geliri ile uygun olduğu kabul edilemeyecek harcamalar şeklinde ortaya çıkan artıştır.

* Kanuna uygun olarak sağlandığı ispat edilemeyen mallar veya ilgilinin sosyal yaşantısı bakımından geliri ile uygun olduğu kabul edilemeyecek harcamalar şeklinde ortaya çıkan ve 3628 sayılı Kanun'un 4'üncü maddesinde tarifi yapılan haksız mal edinme miktarı 23 milyar 45 milyon 994 bin 807 liradır.

* Özer Çiller'in Marsan A.Ş'den olan alacakları Tansu Çiller tarafından verilen 30.09.1993 tarihli mal bildirimine dahil edilmemiştir.

* Özer Çiller, ABD'de kurulu GCD Inc. adlı şirkete yapılan transferin niteliğine ilişkin olarak Meclis Soruşturma Komisyonu'na yanıltıcı bilgi vermiştir.

* Özer Çiller, Meclis Soruştuma Komisyonu'na yanlış bilgi vermiştir. Cevap tarihinde ABD'de kurulu GCD Inc. adlı şirket Marsan A.Ş'ye değil, oğlu Mert Çiller ve diğer üç ortak ile birlikte Özer Çiller'e aittir.

* Özer Çiller ve Tansu Çiller Marsan A.Ş'nin yüzde 99.99'una sahiptirler. Özer Çiller Marsan A.Ş'yi temsil eden ve yöneten kişidir.

* Vefat eden Muazzez Çiller'in 412 milyon 831 bin 282 lira tutarındaki tasarrufunu ve 20 milyon lira değerindeki mücevherlerini ve ekonomik değeri yok denecek kadar az olan kıymetleri, banka kasasında ve banka hesaplarında muhafaza ederken 880 adet Cumhuriyet altınını, 570 bin dolar ve 690 bin markı evinde muhafaza ettiği iddiası makul olmayan şüpheli husustur.

* Kendi evinde değil kızının evinde vefat etmesi nedeniyle evinde muhafaza ettiği iddia edilen altın ve dövizlerin hangi evde bulunduğunun anlaşılamaması makul olmayan şüpheli husustur.

* Bu kadar büyük miktarlardaki altın ve dövizin ilk verilen veraset ve intikal vergisi beyannamesinde beyan edilmemiş olması makul olmayan şüpheli husustur.

* Söz konusu döviz ve altınların veraseten kaldığına iişkin herhangi bir mahkeme tesbitinin yaptırılmaması makul olmayan şüpheli husustur.

* Suçun maddi unsuları oluşmuştur.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr