kapat

PAZARTESİ 20 TEMMUZ 1998

Mehmet Altan (e-posta:maltan@sabah.com.tr )

Bir oğul, bir baba...

Geçen yıl "Susurluk'a Lockheed'den mi gidilir?" başlıklı iki yazı yazdım. O yazılarda, Lockheed askeri uçak alımındaki rüşvet olayının peşine düşen eski Konya Milletvekili Özer Ölçmen'in bana gönderdiği bilgileri aktardım.

Özer Ölçmen, yeryüzünde sadece Türkiye'de sonuçlandırılmayan bu rüşvet olayının peşine 1976'da düşmüş, aradan 21 yıl geçtikten sonra da geçen yıl yeni bir çalışma yapmıştı.

* * *

18 Mart 1997 günkü yazımda, 1977 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Araştırma Komisyonu'nun "Lockheed Raporu"na ait bilgileri nakletmiştim.

Özer Ölçmen bana gönderdiği mektupta şöyle diyordu:

"Bu rapor TBMM'de sıra sayısı 524 olarak mevcuttur. 275 sayfadır ve matbudur. Herkes inceleyebilir.

Raporun Lockheed ile ilgili bölümü, Başbakan başta olmak üzere Milli Savunma Bakanı, Adalet Bakanı ve Dışişleri Bakanı'nın komisyona bilgi verilmesini önlemek için yaptıkları eylemlerini, Genelkurmay'ın ve askeri savcılığın belge vermeme gerekçelerini anlatmaktadır.

Milli Savunma Bakanı Ferit Melen başta TBMM'de 'Lockheed firmasının Türk makamlarıyla bir ilişkisi yoktur' demiş sonra tevil mecburiyetinde kalmıştır. Sonra da getirilen belgeleri komisyona vermemiş, Genelkurmay'a vermiştir. (Rapor.S.266)

Genelkurmay Askeri Savcılığı da bu konuda takipsizlik kararı vermiştir.

10 Şubat 1977'de komisyon bir kez daha dosyaları istediğinde verilen cevap ilginçtir:

'Anayasamızın 138'inci maddesine göre askeri yargı organları tamamen bağımsız olduklarından hiçbir komutan veya makamın mahkemeye ve askeri savcılıklara emir verme yetkisi yoktur.'(Rapor.S.267)

* * *

Birkaç gün önce, dönemin Milli Savunma Bakanı olarak yazıda adı geçen rahmetli Ferit Melen'in oğlu Mithat Melen'den bir mektup aldım.

Mektubunu bugün; mektubunun ekinde gönderdiği Ferit Melen'in o yıllarda yaptığı açıklamasını da yarın yayınlıyorum.

Türkiye'de bazı konular çok rahat unutturuluyor. Lockheed de hep bunlardan biri oldu.

Melen'in mektubu

Mithat Melen'in gönderdiği açıklama dileriz bu olayın açığa çıkarılmasına yardımcı olur.

* * *

"Sayın Mehmet Altan'a

Yıllardır yazılarınızı düzenli olarak okuyorum ve sizi yakından takdirle izliyorum. Tarihini hatırlayamadığım iki ayrı yazınızda Milli Savunma eski bakanlarından babam Ferit Melen ile ilgili yazdıklarınız konusunda sizi ve kamuoyunu aydınlatmak üzere elime geçen bir belgeyi sunuyor ve bu yazıyı kaleme alıyorum.

Eğer yanılmıyorsam yazılarınızda, biri de Sayın Ö. Ölçmen'e ait olduğunu söylediğiniz Lockheed skandalı ile ilgili bazı görüşlere yer vermiştiniz. Bu görüşlerde özetle zamanın Milli Savunma Bakanı Ferit Melen'in, Lockheed skandalıyla ilgili bilgileri yeterince kamuoyuna açıklamadığı ve başka bir ifadeyle de skandalla ilgili bilgileri kamuoyundan gizlediği öne sürülmektedir.

Türkiye tarihinin politik en önemli olaylarından biri olan ve Türkiye'yle birlikte diğer Nato ülkelerinde de önemli yankılar yapan böyle bir skandalın Türkiye'de açıklığa kavuşmamış olması yazılarınızda biraz da babam Ferit Melen'in omuzlarına yüklenmektedir.

Bilindiği gibi, Lockheed uçaklarının alımlarında alınan komisyonların ve rüşvetlerin, ABD hükümeti tarafından açıklanması, içlerinde Hollanda Prensi ve Japonya Başbakan'ın da bulunduğu birçok önemli şahsiyetin politik yaşantılarının sonu olmuştu. Türkiye'nin aynı titizlikle davranmadığı bugün bazı çevrelerce ileri sürülmektedir.

Aradan uzun bir süre geçmesine rağmen bu yazıyı ve ekte sunduğum açıklamaları yollamamın nedeni, babam Ferit Melen'le ilgili bir araştırma yaparken bir rastlantı sonucu elime geçen belgenin içeriği olmuştur.

Zamanın Milli Savunma Bakanı Ferit Melen tarafından kaleme alınan ve Cumhuriyet Gazetesi Yazıişleri Müdürlüğü'ne gönderilen ekte sunulan tekzip, dikkatle incelendiğinde ve gerekli araştırma yapıldığında bazı gerçeklerin ortaya çıkabileceği düşünülmektedir.

Cumhuriyet Gazetesi'nden bilgi almaya çalıştığım yetkililer böyle bir tekzibin yayınlanıp yayınlamadığı hakkında bana tatminkâr bir açıklamada bulunamadılar. Ayrıca bu da bir araştırma konusu.

Genelde geçmişle ilgili kişisel kurcalamalarla ilgilenmememe rağmen Türkiye politik tarihinin en önemli olaylarından biri için bazı ipuçları verebileceği düşüncesiyle bu belgeyi size aktarıyorum.

Ayrıca, babam Ferit Melen ile ilgili bir gerçeğin de anlaşılmasına yardım edeceği için böyle bir belgenin ve içinde yazılanların gerçekten araştırılmasının gereğini işaret etmek istiyorum.

Bu vesileyle sevgilerimi sunar başarılar dilerim."

Mithat Melen


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr