kapat

PAZARTESİ 20 TEMMUZ 1998

Banker Yalçın öldürüldü

Yalçın Doğan, çaycılık yapıyordu. Bankerliğe başladı. Bankerlik sefası 22 ay sürdü. Batıp topladığı paraları ödemeyince cezaevine girdi. Çıktı işadamlığına soyundu. Ve dün Ankara'da öldürüldü.

Kamuoyunda "Banker Yalçın" olarak tanınan Yalçın Doğan, kimliği dün belirlenemeyen bir kişi tarafından silahla vurularak öldürüldü. Saldırganın olayda kullandığı otomobil, Ankara Yenimahalle Köprüsü üzerinde terk edilmiş olarak bulundu.

Alınan bilgiye göre Yalçın Doğan, dün sabah saat 11.30 sıralarında, Varlık Mahallesi Yakar Sokak 12. Blok önünde, 20-25 yaşlarında, kimliği henüz belirlenemeyen bir kişi tarafından silahlı saldırıya uğradı. Kendisini takip ettiği tahmin edilen bir araçtan inen saldırgan, Doğan'a 8 el ateş etti. Başına ve sırtına 4 kurşun isabet eden Doğan, olay yerinde yaşamını yitirirken, saldırgan araçla kaçtı. Saldırganın kullandığı tespit edilen 34 NN 565 plakalı Renault Laguna marka siyah otomobil, cinayet yerinin yakınlarındaki Yenimahalle Köprüsü üzerinde terk edilmiş olarak bulundu.

Görgü tanıkları ve polis, saldırganın, önce sokakta çekirdek yiyerek yürüyen Doğan'a adıyla seslendiği ve kaçmaya çalışırken de ateş etmeye başladığını söylediler. Doğan'ın, büyük olasılıkla saldırganı tanıdığını bildiren yetkililer, olayla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğünü belirttiler.

Çanakkale'de yaşayan Yalçın Doğan'ın, 3-4 gündür Ankara'da oturan babasının evinde bulunduğu öğrenildi. Anne-babasının bir düğün için Kastamonu'daki köylerine gittiği, Doğan'ın evde yalnız kaldığı öğrenildi.

Doğan'ın babasının posta kutusuna tehdit mektupları bırakıldığı, bir süredir de polisin eve gelerek, Yalçın Doğan'ı aradığı belirtildi.

Kastamonu ANAP il kongresine katılmak üzere Kastamonu'da bulunan Başesgioğlu, olayla ilgili incelemenin devam ettiğini, fail ya da faillerin kısa sürede yakalanacağını umduklarını söyledi.

Çaycılıktan bankerliğe

Yalçın Doğan 1962 yılında Ankara'da doğdu. Akşam Ticaret Lisesi'ni ikinci sınıftan terk ederek, hayata atıldı. İller Bankası'nda çaycılık yapan Yalçın Doğan, 24 Ocak kararları sonrasında bankerliğe başladı. Bankerliği, 22 ay 15 gün sürdü. Daha sonra yargılanıp, 25 yıl ceza aldı. 24 Mart 1984'te Eskişehir Cezaevi'ne girdi. Eskişehir, Gökçeada ve Çanakkale yarı açık cezaevlerinde 8 yıl hapis yattı. Cezaevinde kaldığı süre içinde başından geçenleri anlatan "Kodes A.Ş" adlı bir kitap yazdı. Nisan 1991 tarihinde çıkarılan yasa ile Çanakkale Yarı Açık Cezaevi'nden şartlı tahliye edildi.

Tahliye sonrasında Çanakkale'ye yerleşen Doğan, önce gazeteciliği denedi ve "Anahtar" adlı bir dergi, "Hakimiyet" adında bir günlük gazete çıkardı. Doğan, daha sonra bu işi bırakarak işadamlığına soyundu.

Çanakkale'de bir kapalı otoparkın kurucuları arasında yer alan Yalçın Doğan, Mahkum Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nı kurdu ve başkanlığını yaptı. Doğan'ın, bir süredir Çanakkale polisi tarafından arandığı öğrenildi. Doğan, evli ve bir çocuk babasıydı.

Bakanın sözleri

Türkiye'de 1970'li yılların sonları ile 80'li dönemin ilk yıllarında yaşanan banker furyasında adını duyuran Doğan, "Türkiye'nin en genç bankeri" unvanı ile binlerce kişiden yüksek faiz vaadiyle para toplamıştı. Dönemin Başbakan Yardımcısı Kaya Erdem'in "Bankere para yatıran kumar oynamıştır" tespitinin ardından başlayan banker iflasları Yalçın Doğan'ı da etkilemiş ve paraları ödeyemeyen Doğan, tutuklanarak hapis cezasına çarptırılmıştı.

Banker faciasında vatandaşların paralarını batıran yüzlerce banker arasından ceza alan az sayıdaki kişiden biri olan Doğan'ın macerası, gazeteci yazar Emin Çölaşan tarafından "Yalçın Nereye Koşuyor?" adıyla kitaplaştırılmıştı.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr