kapat

PAZARTESİ 20 TEMMUZ 1998

Talay'dan su talimatı

ŞULE TÜRKER

Ankara- SABAH'ın dünkü manşetinde yer alan, dünyanın sayılı doğa harikaları arasında sayılan Pamukkale'nin içler acısı durumunu yansıtan haber yankı uyandırdı.

Kültür Bakanı İstemihan Talay, Denizli Valisi'nden Pamukkale'deki travertenleri besleyen suların açılmasını ve travertenlere girişin yasaklanmasını istedi.

Pamukkale konusunda Kültür Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmaları sorduğumuz Bakanlık yetkilileri, Bakan İstemihan Talay'ın, Denizli Valisi'nden "gerekli önlemlerin alınması"nı istediğini söyledi. Verilen bilgiye göre, Kültür Bakanı Talay, geçtiğimiz gün Denizli Valisi Yusuf Ziya Göksu'ya bir yazı gönderdi. Talay, yazısında Vali Göksu'dan Pamukkale'yi besleyen suların serbest bırakılmasını ve bazı günler izin verilen travertenlere girişlerin yasaklanmasını istedi. Kültür Bakanlığı yetkilileri, Pamukkale'nin kurtarılması için önceki dönemde hazırlanan projelerin "sankıncalı" görüldüğü için rafa kaldırarak, yeni projeler hazırlandığını söyledi. Yürüme bandı ve servis yolu projelerinden vazgeçildiği belirtilirken, akülü araçların kullanımının da durdurulduğu hatırlatıldı.

Vali'nin sözleri

Denizli Valisi, dünyanın sayılı harikaları arasında yeralan ve UNESCO tarafından "dünya mirası" listesine alınan travertenlerin korunması için her türlü tedbirin alındığın söyledi. Bu yönde ilk olarak 15 Mayıs 1997'den beri taravertenlere basmanın yasak olduğunu söyleyen Vali, travertenlerin etrafındaki otellerin de istimlak edilerek yıkımlarına başlandığını ifade etti. Vali Göksu, bir süre sonra bölgeye tur otobüslerinin ve özel otoların girmesinin de yasaklanacağını söyledi.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr