kapat

PAZARTESİ 20 TEMMUZ 1998

KKTC'de bugün Özgürlük Bayramı var

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Türk askerinin 24 yıl önce Ada'ya barış getirmesinin yıldönümü olan bugün, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nı kutluyor. Bayram nedeniyle, her yer KKTC ve Türk bayraklarıyla donatıldı.

Bayram kutlamaları çerçevesinde Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait 6 gemi Girne'ye geldi. Türk Hava Kuvvetleri'nin akrobasi timi Türk Yıldızları da bugün törenlerde gösteri uçuşu yapacak.

Törenlere, Türkiye'den Başbakan Mesut Yılmaz, Devlet Bakanı Sina Gürel, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Necdet Seçkinöz ve Meclis Başkanvekili Hasan Korkmazcan başkanlığındaki parlamento heyeti de katılacak. Başbakan Yılmaz, halka seslenip, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'la görüşüp yemek davetine katıldıktan sonra Ankara'ya dönecek.

Cumhurbaşkanı Denktaş dün, Türkiye'de gelen heyetleri kabulünde, "Sizleri yanımızda gördükçe, davamızın emin ellerde olduğunu anlıyoruz" dedi.

Denktaş, Bayrak Radyo ve Televizyonu'ndan yaptığı konuşmada ise, "1963-1974 döneminde çok çektik. Rum'un satırı boğazımıza dayanmış vaziyette... Ama Rum'un kölesi olmadık. Biz yine başımızı dik tuttuk, anavatanımıza güvendik ve kazandık" dedi. 20 Temmuz'u "yeniden doğuş" olarak niteleyen Denktaş, Kıbrıs Türk halkının, geçen 24 yıl içinde bütün zorlukları yenmek için el ve gönül birliği içinde çalıştığını ve cumhuriyetin doğuşunu gördüğünü söyledi.

Gelecekten çok ümitli olduğunu ifade eden Denktaş, bu yıla çok iyi şartlar altında girdiklerini ve 1998'in müjdeler getiren bir yıl olduğunu kaydetti.

Anadolu'dan KKTC'ye su getirmenin, Anadolu'yu Kıbrıs'a bağlayan, gönül bağlarına birçok şeyi daha ekleyen ve ekleyecek olan tarihi bir olay olduğunu vurgulayan Denktaş, "Bunun arkasından deniz altından borularla su getirme projesi vardır" dedi.

Ekonomik alanda yapılacak yatırımların gençlere iş sahası açacağını ve halkın yüzünü güldüreceğini anlatan Denktaş, üniversitelerin de KKTC ekonomisi için çok önemli olduğunu ve Türkiye'nin her yanından gelen gençlerle KKTC'li gençlerin kaynaşmasının büyük bir nimet olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

OLAY TAN - ENGİN AYTAŞ


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr