kapat

PAZARTESİ 20 TEMMUZ 1998

Affı herkes istiyor ama bir şartla

DTP, aftan sonra hapishanelerin yeniden dolmasını engelleyecek sosyal tedbirlerin alınmasını; FP, DYP ve CHP ise af kapsamının iyi çizilmesini istiyor.

DTP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Aktuna: Önemli olan hapishaneleri boşaltmak değil, yeniden dolmasını engellemek. Adli suçlular için dışarı çıktıklarında yeniden suç işlemelerini engelleyecek sosyal tedbirler almanın yanı sıra, düşünceye ifade özgürlüğü yasa tasarısı da bir an önce Meclis'ten geçirilmeli. Aksi takdirde af işe yaramaz.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Haydar Oymak: Af konusunda söyleyeceğimiz çok şey var. Üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir konu. Ve ihtiyaç olan bir konu. Elbette, destekleriz, ama kimi ve neyi kapsayıp, kapsamayacağını iyi gözden geçirmemiz gerekiyor. Bu aşmada onun ötesinde bir şey söylemeyeyim. Genel olarak destekleriz.

FP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz: Af çok hassas bir konu. Tüm mahkumlar ve aileleri dünden itibaren afla yatıp, afla kalkmaya başladılar. Bu konu bir Başbakan Yardımcısı tarafından gündeme getirildiyse, geri dönüşü olmadığı anlamına gelir. Af artık gündemdedir ve geri adım atılamaz. Affın kapsamı ayak üstü konuşulacak bir konu değildir. Tüm kesimleri kapsayacak, affa yakışır bir af olmalıdır. Bu öneri, toplumda güzel bir hava yaratılmasına ve varılan gerginliğin azaltılmasına yardımcı olabilir. Biz de bunu destekleriz, çok da sıcak bakarız.

DYP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Gölhan: "Sene başından bu yana şahsi düşüncem af yapılmalı. Ama kesinlikle bir ayrım ve inceleme yapılmalı. Devlet düşmanlarını, hırsızları, rüşvet gibi yüzkızartıcı suçların dışında kalan bilhassa kader kurbanlarını affetmekte yarar görüyorum. İyi bir eleme yapılmalı. Teröristlerin, hırsızlık, rüşvet, suistimal yapanların affedilmemesi lazım. Düşünce suçluları da af kapsamında olmalı. Zaten Avrupa Birliği, Türkiye'yi bu açıdan sürekli eleştiriyor."

Devlet Bakanı Hasan Gemici: 1974 yılından bu yana genel af ilan edilmedi. Hükümlü ailelerinin bu konuda büyük bir beklentisi var. Bu tasarıyı destekliyorum. Tasarının Meclis'e gelmesi durumunda, tüm partilerin de destekleyeceğine inanıyorum.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr