kapat

PAZARTESİ 20 TEMMUZ 1998

Affın mimarı küçük Aylanur

EMİN ÖZGÖNÜL

Ankara- Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit'in DSP Parti Meclisi (PM) toplantısında dile getirdiği "Af" konusuna, önceki gün SABAH'ın birinci sayfasında yer alan bir fotoğraf ve hayat öyküsü neden oldu.

Rahşan Hanım, 27 yıla mahkum annesi ile birlikte cezaevinde yatan, gündüz kreşe gidip gece cezaevine dönen küçük Aylanur'un durumundan etkilenerek toplantıda affı dile getirdi.

Rahşan Ecevit'in PM toplantısında "Geniş halk kitleleri için ne yapabiliriz, hayat standardının yükseltilmesi ve iyileştirmeler" başlıklı gündem maddesiyle ilgili söz alarak şunları söylediği öğrenildi.

"Ben sıfır bir başlangıç düşünüyorum. Türkiye'de en son kapsamlı af 1974'te yine bizim iktidarımızda çıkarılmıştı. Şimdi de bir af nasıl olur diye düşünüyorum. Sadece suç işleyenler değil, anne-babaların günahlarını çocuklar da çekiyor. İşte küçücük bir çocuk, annesiyle birlikte cezaevinde. Fotoğrafı da var. Sıfır bir başlangıç nasıl olur? Ana-babalardan çok, çoluk çocuk sefil oluyor. Ana-baba içeride. Çocukları da onlarla birlikte cezaevinde yaşıyor. Adeta bütün aile de cezalanıyor. Çocuklar kimsesiz büyüyor ve potansiyel suçlu oluyorlar. Kendilerini bir daha toparlayamıyorlar. Bunun için bir affı düşünmeliyiz, bu konuda çalışma yapmalıyız."

"Hukukçular ilgilensin"

Rahşan Ecevit'in bu sözleri üzerine konuşan bazı PM üyeleri de "Mali suçlar ve terör konusu kritik, onlara af getirmememiz lazım" dediler. Son sözü alan Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in de, af konusunda şu görüşleri dile getirdiği öğrenildi:

"Bu konuda çalışmalar yapılsın. Ne yapabiliriz diye bir bakalım. Kanun teklifi haline dönüştürelim. Ben Sayın Başbakan ile de görüşürüm. Düşünce özgürlüğüne yönelik fikir suçları kapsama alınmalı. Anayasa'nın 14'üncü maddesinde yer alan devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğüne yönelik suçlar ile mali suçlar, kapsam dışı bırakılır. Bir de 1974 affının sonuçları ile ilgili çalışma yapalım. O günkü Meclis tutanakları incelensin. Grup başkanvekillerimiz ve hukukçu üyelerimiz çalışmaya başlasınlar."

İki yaşındaki Aylanur

Rahşan Ecevit'in SABAH'da görerek etkilendiği olay 2 yaşındaki Aylanur Yıldız adlı çocuğun 27 yıla mahkum annesi Emine Yıldız ile birlikte cezaevindeki yaşantısını konu ediyordu. 19 Haziran 1996'da kendisine sarkıntılık yapan Abdullah Karabulut'u vuran ve eşini de kaza kurşunuyla öldüren Emine Yıldız, hapse mahkum olmuş ve çocuğunu da cezaevinde dünyaya getirmişti.

Aylanur Yıldız'a İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı ve Trabzon Milletvekili Hikmet Sami Türk'ün eşi Fatma Türk sahip çıkmış ve çocuğun bir kreşe gitmesini sağlamıştı. Aylanur şimdi gündüzleri kreşe gidiyor geceleri ise annesinin yanında cezaevinde kalıyor.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr