kapat

PAZARTESİ 20 TEMMUZ 1998

Beslenme uyarısı

Çocuğunuza iyilik yapayım derken onun ileride kalp hastası olmasına yol açmayın. Amerikalı bilimadamları, "Kalp hastalıkları 3 yaşında baş gösteriyor" diyorlar.

Çocukların beslenmesi üzerine yapılan araştırmaların ortaya koyduğu gerçek yetişkinlerinkinden pek de farklı değil. Kalp rahatsızlıkları ve şeker hastalığı gibi ilerleyen yaşlarda görülen bir çok rahatsızlığın temellerinin çocuklukta atıldığına dikkat çeken Amerikalı bilimadamları ebeveynleri çocuklarının beslenmesi konusunda her zamankinden dikkatli olmaya çağırıyor.

Uzmanlara göre minik yavrunuz 2 yaşına kadar bol bol süt içmeli ve mama yemeli. Çocuğun yiyeceğinde ilk 2 yıl içinde kısıntı yapılmaması gerekiyor. Ancak iş 2 yaşından sonra biraz değişiyor! Bir çok uzmanın belirttiği şey 2 yaşından sonra çocuklara verilen besinlerdeki kolestrol ve yağ oranlarına dikkat edilmesi gerektiği...

NBC Televizyonu'na konuşan California Üniversitesi Beslenme Uzmanı Gail Frank, "Çocuk 2 yaşını geçtikten sonra kolestrol, yağ ve şeker oranlarına dikkat edilmeli. Zaten bunların hepsi birbirleriyle bağlantılıdır ve ileriki yaşlarda kalp rahatsızlıklarına neden olurlar" diyor. Frank, aileleri çocuklarda oburluğa karşı da uyarıyor. Çocuklarda günlük şeker tüketimi konusunda ise Frank şöyle konuşuyor: "Herkesin rahatlıkla uyabileceği basit bir oran. Bir günde alınan şeker miktarı nişasta miktarını geçmemelidir"

Bogulosa Kalp Araştırmaları Merkezi uzmanlarından Gerarld Berenson ise ebeveynleri çocukları aşırı şeker ve yağlı yiyeceklerden uzak tutmaya çağırıyor: "Bugüne kadar birçok genç yaşta hayatını kaybetmiş çocuk üzerinde çalıştım. Aşırı yağlar ve şeker insanı küçük yaşlarda dahi ölüme getirebilir. Benim hesabıma göre kalp rahatsızlıklarının başlangıcı 3 yaşına kadar gider"

Ebeveynler ne yapmalı?

Uzmanların tüm ebeveynlere önerdikleri beslenme programının adı "Sağlıklı Beslenme Piramidi". Küçük yaşlarda bu piramide göre beslenen çocukların ileriki yaşlarda kalp rahatsızlıklarına yakalanma oranının çok düşük olduğunu belirten bilimadmları piramidin en "yukarısı"nda yağlar ve şekerin bulunduğunu belirtiyorlar. Uzmanlara göre bu besinlerden günde 1 öğünden fazla alınmamalı.

Piramitten aşağıya doğru indiğimizde kırmızı etle karşılaşıyoruz. Uzmanlar et için günde 2 öğünün yeterli olduğunu düşünüyorlar. Meyve ve sebzelerin günde 3 öğün alınmasını tavsiye eden uzmanlar, piramidin en altına yani en çok yenmesi gerekli görülen yiyeceğin yerine hububatları koyuyorlar. Günde 6 öğüne kadar hububat sağlıklı bir gelecek açısından çocuk için şart.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr