kapat

PAZARTESİ 20 TEMMUZ 1998

Şimdi de kayınbirader skandalı

Whitewater, seks skandalları, işadamlarından alınan bağışlar... Skandal adam Clinton'ın başı şimdi de Kamboçya'da bir uyuşturucu kartelinin otelinde kalan kayınbiraderi ile belada. Demokratlar "kardeş skandalı"yla sarsıldı.

ŞEBNEM ŞENYENER

Her geçen gün yeni bir iddia ile bazı siyasi kanatlar tarafından zor duruma düşürülmeye çalışılan Amerika Başkanı Bill Clinton'ın başını şimdi de kayınbiraderi ağrıtmaya başladı.

First Lady Hillary Clinton'ın erkek kardeşi Anthony Rodham'ın geçen hafta Kamboçya'yı tam da seçim arifesinde ziyaret etmesi Amerikan dış politikası ile Başkan Clinton'ı zor durumda bıraktı. Daha önce özel detektiflik yapan, şimdi Washington'da işadamlarına danışman olarak çalışan Anthony Rodham, seçim arifesi gibi kritik bir dönemde Kamboçya Başbakan Hun Sen ile görüşmesi yetmezmiş gibi ismi uyuşturucu ticaretine karıştığı için girişi yasaklanan bir zengin Kamboçyalı'nın lüks otelinde kalması Clinton yönetiminde "kardeş skandalına" neden oldu.

Rodham yaptığı ziyaretini "kendisi ve bir grup işadamı için yatırım imkanlarını araştırmak" olarak savunurken, Başkan'a zor duruma düşürecek bir şey yapmadığını ilan etti. First Kayıpbirader Rodham'la görüşmesinden sonra bir açıklama yapan Hun Sen "Sayın Rodham Amerika'ya döndügünde Kamboçya'nın yaptığı büyük atılımı herkese özelliklede iş adamlarına anlatmaya söz verdi" dedi. Hun Sen hükümetini insan hakları ihlalleri nedeniyle eleştiren Amerikan dışışleri bakanlığı uzmanları, Başkan'ın eşinin 43 yaşındaki erkek kardeşinin bu ziyaretinden huzursuz olduğunu ifade etti.

Rodham, Kamboçya'da, adının uyuşturucu ticaretine karışması nedeniyle Amerika'ya girmesi yasaklanan zengin bir işadamının lüks otelinde kaldı. Rodham bu konudaki soruları: "Bu kişinin uyuşturucu ticaretine karıştığından haberim olsaydı kesinlikle orada kalmazdım" diyerek cevapladı. Bu gelişme karısında Hillary Clinton'ın basın ofisi soruları cevapsız bırakmayı yeğledi.

Amerikan Dışişleri bakanlığı yetkilileri Rodham'ın Kamboçya'ya gideceğini bir gün önce haber verdiğini, bu nedenle kendisine gerekli uyarıları yapamadıklarını kaydettiler.

Bu ilk değil

Rodham'ı eski Başkan Jimmy Carter'ın kardeşi Billy Carter'a benzeten yetkililer bu gelişmeyi "zamansız ve şansız bir durum" olarak nitelendirdiler. Billy Carter'ın Libya hükümeti ile olan işbağlantısı, Jimmy Carter'a bir Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybettirmişti.

Daha önce de benzer duruma düşen dikkatsiz kardeş Anthony Rodham, geçen yıl Paraguay devlet başkanı Juan Carlos Wasmosy'nin Beyaz Saray'da Başkan Clinton ile bir görüşme ayarlaması karşılığında kendisine "6 rakamlı bir ödeme yapmayı teklif ettiğini" basının baskıları sayesinde kabul etmek durumunda kalmıştı. Rodham o zaman Paraguay Cumhurbaşkanı'nın bu teklifini ilk olarak yayınlayan Boston Globe gazetesine "Görüşmeyi sağlamak için yardımcı olmayı kabul ettiğini ancak bunun karşılığında bir ödemeyi kabul etmeyeceğini" diye açıklama yapmıştı. Ancak dikkatsiz kayınbiraderin son hareketi, 2000 seçimleri öncesi Cumhuriyetçilerin eline iyi bir koz verdi.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr