kapat

PERŞEMBE 16 TEMMUZ 1998

Adaletin ayıbı!

1963 yılında hiçbir delil olmadan cinayet suçundan hapse atıldılar. Adalet 30 yıl sonra işledi ve mahkeme "Suçsuzsunuz" diyerek onları salıverdi. Ayıbını da gençliklerini kaybeden iki siyaha 500'er bin dolar vererek kapamak istediler.

Fredie Pitts ve Wilbert Lee ... Bu siyahi ikili, Amerikan adaletinin utanç sayfalarından birinin mahkumları... Irkçılık... 1963 yılında Florida'ya bağlı St.Joe bölgesinde iki beyazı öldürmekten tutuklanmışlardı. Savcının elinde tek bir delil yoktu, ancak itiraf "ettirildiler." 9 yıl boyunca özel hücrede idam edilecekleri günü beklediler. 1972'de Curtis Adams isimli bir beyaz suçu üstlense de yargıç beyazı mahkemeye dahi çağırmadan Fredie ve Wilbert'in cezalarını hafifletip yeniden cezaevine yolladı. 1975 yılında dramları kitaplara konu olduysa da Florida'daki beyaz yargıçlar nedense iki siyahiye sempati duymadılar. Her yıl mahkemeye başvurdular ve her başvuraları reddedildi. Yıllar yılları kovaladı ancak onlar umutlarını hiç yitirmedi.

Bölgenin yasa ve yürütme organını elinde tutan Cumhuriyetçiler, siyahların oylarını kazanabilmek için Fredie ve Wilbert'in masumiyetleri için bastırmaya başladılar. Ve Mayıs ayı sonunda iki siyahi için özgürlük kararı çıktı: Ömürlerinin 30 yılını demir parmaklıklar arkasında, idam edilecekleri günü bekleyerek geçiren Fredie ve Wilbert'in suçsuz oldukları anlaşılmıştı!

Oy peşindeki Cumhuriyetçiler olmasa gökyüzünü ölene kadar göremeyecek olan Fredie bugün 54, Wilbert ise 62 yaşında. Gençliklerini demir parmaklıklar ardında bir yanlışlık veya bir siyasi komplo uğruna geçirdiler. Eyaletin kendilerine kişi başına 500 bin dolar (135 milyar lira) vermesi üzerine hiç sevinmiyorlar. İşte Wilbert Lee'nin iç burkan sözleri: "Daha fazlası gerekiyor. Gençliğim gitti. Oldukça kinliyim ve ölene kadar kinim daha da artacak. Ailemi ve her şeyimi kaybettim. Yüreğimde büyük bir yara açıldı"


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr