kapat

PERŞEMBE 16 TEMMUZ 1998

Trilyonluk ek bütçe

İngiltere Sağlık ve Eğitim harcamalarına 40 milyar liralık ek bütçe ayırdı. İşçi Partisi'nin vaatleri arasında yer alan yüksek "standartta sağlık ve eğitim" ile ilgili düzenlemeler için İngiliz hükümeti önümüzdeki üç yıl içerisinde eğitim ve sağlık hizmetlerine 40 milyar sterlin harcayacak.

Toplam 56 milyar sterlinlik bütçe artırımında 19 milyar ile eğitim hizmetlerinde büyük bir sıçrama sağlanacak. Sınıflarda öğrenci sayıları azaltılırken, öğrenci sayıları 30'u geçmeyecek. 2000 yılından itibaren bilgisayar ve İnternet bütün okullara girecek ve internetten yoksun öğrenci kalmayacak. 19 milyar sterlinlik ek eğitim bütçesini dünkü parlamento oturumunda açıklayan Maliye Bakanı Gordon Brown, eğitimsiz bir gelecek düşünemediklerini söyleyerek sözlerini "Eğitim, eğitim, eğitim" sözcükleriyle tamamladı.

56 milyarlık ek bütçeden sağlık ve eğitim aslan payını alırken, Savunma ve Tarım bütçesinde kısıntı yapıldı. İngiltere'de eğitimi temelden değiştirecek taze paranın özellikle öncelikli çözüm bekleyen temel ihtiyaçlara kanalize edileceği belirtilirken, hükümetin ek bütçesi öğretmen maaşları konusunda tartışma yarattı.

Öğretmen yetişmiyor

Başbakan Tony Blair, öğretmen maaşlarından önce eğitim kalitesinin artması gerektiğini söylerken, öğretmenlere yıllık yüzde beş civarında bir maaş artırımı yapılması bekleniyor. Ancak öğretmen sorunu İngiltere'de kök salmış durumda. Sektöre genç öğretmen yetişmemesi başta matematik, fizik gibi alanlarda ciddi öğretmen sıkıntıları doğuruyor. Öte yandan 3 yıllık bir dönemi kapsayan yeni bütçenin ülkede ekonomik durgunluk yaratacağı endişeleri dile getirildi. Hükümetin bu riske rağmen eğitimde kalkınmayı amaçlayan atılımı İngiltere'de genel olarak olumlu karşılandı.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr