kapat

PERŞEMBE 16 TEMMUZ 1998

Dev eğitim reformu

İngiliz hükümeti, devlet okullarını özel sektörün ellerine bırakıyor. İlk etapta bir okul olan Edison şirketi, her öğretmeni ve öğrencisini İnternet'e bağlayacak. Şirketlerin sponsor olduğu okullarda başarı 5'e katlanıyor.

Eğitimde Amerikan modeli

Ülkede özel sektörün devlet okullarına destek çıkması tasarısı kabul edildi. İngiltere'deki eğitime Amerikan modelini getirtecek ilk şirket de Edison. Amerika'nın Boston, Detroit gibi eyaletlerinde uyguladığı şirket destekli okul modelini İngiltere'de uygulamaya geçirecek olan Edison'un eğitim sorumluları, yıllar içinde 50 İngiliz okuluna sponsor olacaklarını açıkladılar.

Edison şirketinin 160 milyon dolar yatırım yaptığı Amerika'daki 25 okulu gören İngiliz uzmanlar, "Şirketin okullarında her öğretmenin bir diz üztü bilgisayarı, her öğrencinin de en azından bir kişisel bilgisayarı bulunuyor. Yakın bir süre sonra bizim okullarımızda da bu görüntüleri göreceğiz" dediler. Edison şirketi İngilitere'nin Worcester kentinde işlettiği okula yalnızca 15 öğrenci alınabileceğini açıklarken, "500 öğrenci başvurdu" açıklamasını yayınladı. Şirket destekli devlet okullarındaki öğrencilerin sınavlardaki başarı oranı yüzde 25 oranında yükseldiği bir gerçek. Teknoloji ile dünyayı tanıyan öğrencilerin derslerdeki sayısal ve sözel becerileri gelişiyor.

Eğitimde Kalkınma Modeli kapsamında 25 pilot bölgede kalkınma programını başlatacağını açıklayan İngiliz Çalışma ve Eğitim Bakanı David Blunkett, "12 bölgedeki okullar bu eylül döneminde yeni uygulamaya başlıyor" dedi. Edisbon'un yanısıra bu 12 bölgedeki okullara el atacak şirketler arasında Rolce Royce, Schweppes, British Aerospace gibi şirketler geliyor. Bu şirketler okul başına düzenli olarak her yıl 1 milyon sterlin para vereceklerini söylediler.

Günde 8 saat eğitim

Öğretmenler başarılarına göre para kazanacak. Ayrıca eğitim programları bakanlık tarafından belirlenmeyecek. Her okulun bulunduğu bölgenin sosyal ve ekonomik ihtiyaçları göz önünde bulundurulacak. Örneğin, işsizliğin yoğun olduğu bölgelerde 16 yaş sonrası iş bulma imkanları göz önünde bulundurularak ders programları oluşturulacak.

Eğitim saatleri artırılacak. Yaz tatili süreasi kısalırken hafta sonu okullarıyla farklı yaş grupları arasında bilgi ve tecrübe alışverişi sağlancak. Kahvaltı bile okullarda yapılacak ve ailenin öğrencinin yaşamında oynadığı rolü okul paylaşacak.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr