kapat

CUMARTESİ 04 TEMMUZ 1998

Rauf Tamer (e-posta:rtamer@sabah.com.tr )

Biraz karışık

Son tartışmalardan hiçbir şey anlayabilmiş değilim.

Bir kere... Fazilet'in, ankette 1'inci çıkması, irtica ile bağlantılı mıdır?

Eğer öyleyse, Savcı Bey niye harekete geçmiyor?

Yok, eğer her gördüğü sakallıyı mürteci zannedenler var ise, bunun böyle olmadığı niye MGK toplantılarında iyice anlatılmıyor da uluorta konuşuluyor?

Siz, 28 Şubat rüzgârından faydalanıp gökten zembille inecek ve iktidar olacaksınız, ama aradan 1 yıl geçince meğer evhammış anlamında lâflar edip müdedeyyin kitlelere -yâni laik muhafazakârlara- büyük özen göstereceksiniz.

Gösterin...

Neden özen gösteriyorsunuz demiyoruz size... Doğru yapıyorsunuz. Dediğimiz sadece şu: 1 yıl önce neden özen göstermediniz?

*

Söylem, eylem ve yöntem hatası içinde olduğumuzu, sapla samanı birbirine karıştırdığımızı zaten bu sütunda 1 yıldır okuyorsunuz. Çok yazdık çizdik...

Bu bakımdan, Ecevit'in sözlerine rahatça imzamızı atarız. O başka.

Ama orda bile söylem hatası var. Gene irtica korkusuyla yatıp, sabah irtica kâbusuyla uyanmak, bence fazla bir ifade... Çünkü, bir kesimin gereksiz alınganlığını, hattâ işgüzarlığını çağrışım ettiriyor. Hele o kesimde herkesin öyle düşünüp düşünmediğini irdelemek, bazı başkaldırılara çanak bile tutabilir.

Halbuki hadisenin özü nedir?

Biz bir ortak söylem arıyoruz. Onu ararken de mi kırıcı ve ayırımcı olacağız?

*

Ecevit, tam 15 yıldır haklı olarak namazında niyazında, inançlı ve imanlı insanların da pekâla Demkoratik Solcu olabileceğini söylüyordu.

İyi ya...

Son 1 yıldır da bunu söylemeliydi.

O'nu iktidar yapan kuvvetle çatışmak istemediği için sustu diyemem.

Çünkü pervasız, müdanasız ve yürekli bir liderdir. 12 Mart bana karşı yapıldı'yı bile söyleyebilmiştir. Niye o'na karşı ? Hâlâ anlayabilmiş değilim ama söyleyebilmiştir.

Eh, 28 Şubat süreci de sırf Ecevit'in hatırı için başlatılmadığına göre, bugünkü çıkışını bu hükümet kurulurken de yapabilirdi. Çünkü birilerinin doğru'yu söylemesi şarttı.

Efendim, geç kaldı diye şimdi getirdiği ölçüleri reddediyor değilim. Ama Fazilet'in neden hâlâ birinci sırada olduğunu anlamıyor musunuz?

1 yıldır kırılan incinen insanlar, elbet bir gün intikam oyları'nı öne çıkaracaklardır. Bunların hepsi irtica yanlısı mı? Mümkün mü? Ecevit moral yapıdan bahsederken galiba bu inceliği vurguluyor.

İyi yakalamış.

Meselâ Fazilet yüzde 5 puan artsa -artmaz ya, tutun ki artsa- Türkiye'de her 100 kişiden 5'i daha, her 1000 kişiden 50'si daha birdenbire mürteci olmaya karar vermiş demek midir bunun anlamı? Asla.

Ecevit 1977 yılında yüzde 42 oy aldıydı...

Peki neydi bu? Türkiye'nin yüzde 42'si birdenbire solcu olmaya mı karar verdiydi?

Öyle olmadığını en iyi Ecevit biliyor.

Unutmayın ki Türkiye'de gezer yüzer oylar laik muhafazakârların oylarıdır. Çünkü onlar alıngan ve hassastır.

Ecevit, bütün bunları biliyor.

Elbet bir gün Mesut Yılmaz da öğrenir.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr