kapat

CUMARTESİ 04 TEMMUZ 1998

Ali Rıza Kardüz (e-posta:arkarduz@sabah.com.tr )

"Hayali Pazar"dan eve teslim domates, patates...

Evde oturup, bilgisayar (veya TV) ekranından ihtiyaçlarınızı seçiyorsunuz. Satış fiyatına bakıyorsunuz. Düğmeye basıyorsunuz. Seçtiğiniz mallar sepete konulup kapınıza getiriliyor.

Bunları duymuştum da, görmemiştim... Daha yeni gördüm. Hayali Pazar'dan karım alışveriş etmeye başladı. Ben de izledim. Gördüklerimi anlatacağım.

Hayali Pazar'a ulaşabilmek için bir bilgisayarınız olacak. Veya piyasaya yeni çıkan "video makinesi" benzeri küçük bir kutuyu satın alıp evdeki televizyonunuza bağlayacaksınız. Böylece televizyonunuz Internet kullanımına imkân verecek "bilgisayar benzeri" donanıma kavuşacak.

Daha sonra, gazete ilanlarına bakarak, bilgisayar donanımı satan firmalarla konuşarak, "Internet bağlantısı" ve "Internet aboneliği" sağlayan farklı paketlerden birini seçeceksiniz. Satın alacaksınız.

Altyapıyı hazırladınız. Bundan sonra istediğiniz zaman, arkasındaki fişi telefondan çıkarıp, Internet bağlantı donanımının poposuna takar, televizyonunuzu veya bilgisayarınızı açarsanız, Internet penceresinden dünyaya sınırsız biçimde ulaşma şansınız olur.

Internet aracılığıyla dünyanın her köşesinde ne olup bittiğini öğrenebilir, Türkiye'de yayınlanan gazeteleri, başka ülkelerde yayınlanan gazeteleri okuyabilir, dünyanın her köşesinden alışveriş yapabilirsiniz ama, bunları öğrenmek zaman alır. Ben size basitinden evin ihtiyacı olan domates ile patatesi nasıl satın alabileceğinizi, satın aldığınız domates ile patatesin kapıya nasıl getirildiğini anlatacağım.

Ufak bir açıklamadan sonra, baştan başlayayım, Internet'te ne görmek istiyorsanız, hangi derdinize çare arıyorsanız, kısa bir adres vererek yolunuzu bulmanız gerekiyor.

Siz domates, patates aradığınıza göre Migros'un hayali pazarına girmeniz, Hayali Pazar'ın adresini vermeniz lazım. Bunun için ekrana (http://www.migros.com.tr) diye adres yazacaksınız.

Bu adresi yazınca ekrana hayali bir Migros mağazası belirecek. "Hayali mağazamıza hoşgeldiniz" yazısı okunacak. Size sipariş numarası verecekler. Sonra hangi şehirden (Ankara, İzmir, İstanbul) ve de hangi mağazadan alışveriş yapmak istediğinizi soracaklar. Ekranda mağaza isimleri görülecek. Siz seçiminizi yapın. Hayali Mağaza'nın kapısından içeriye girin. Bu defa size soracaklar: "Hangi ürünü istiyorsun?"

Sebze, kuru gıda, temizlik malzemesi... Siz sebze seçeneğinin karşısına çarpı işareti koyun. Bu defa ekrana sebze bölümü gelecek. Ve ekranda sebze bölümündeki malların isimleri ile, karşısında da satış fiyatları görünmeye başlayacak. Örneğin domatesin kilosu 90 bin lira. Karşısında kaç kilo istediğinizi yazacağınız bir kutucuk var. Siz oraya 1 kilo diye yazıp, domates sütununu "tıkladığınızda" domates alımı gerçekleşmiş oluyor. Domatesten sonra bir demet maydonoz, 3 kilo patates aldınız. Sebze bölümünde işiniz bitti. Ekranın alt köşesinde sepet kelimesi göreceksiniz. Onu tıkladığınızda aldığınız sebzeler sepete konulmuş olacak. Sebze bölümünden çıkın. Temizlik malzemesi bölümüne girin. Oradan deterjanları alın. Onları da sepete koyun. Oradan da çıkın. Bakliyat bölümüne girin. Orada her marka ürünün fiyatı var. Bazılarının karşısında kırmızı ışık yanıp sönüyor. "Fırsat-fırsat" diyor. O mallar özel fiyatı olanlar. Piyasadaki başka fiyatlarla karşılaştırıp, işinize geliyorsa alabilirsiniz. Alışveriş bitince, sepetlere doldurduğunuz malların tamamının listesi, fiyatları ve toplam ödeme rakamı liste halinde ekranda gözüküyor.

İlk defa alışveriş yapıyorsanız, ekrana üye kayıt formu geliyor. Bu forma, adınızı, adresinizi, telefon numaranızı yazdığınızda devamlı müşteriler arasına giriyorsunuz. Size bir üye numarası veriliyor. Böylece ileride sadece numarayı vererek işlem yapma şansınız oluyor. Derken efendim, daha sonra ekranda malların teslimini istediğiniz bölgenin sokak isimleri beliriyor. Siz sokağınızı ekranda görünce tıklıyor, evinizin numarasını işaretliyorsunuz. O da bitince, siparişlerinizin saat kaç ile kaç arasında teslimini istediğiniz soruluyor. Örneğin diyorsunuz ki, "Akşam "22.00 ile 23.00" arasında evdeyim. Mallar o saatte getirilsin." Son olarak bir de "kredi kartı numaranızı ekrana yazıyorsunuz." Böylece işlem bitiyor.

Akşam, saat 22.00'de kapınız çalınıyor. Siparişler paketlenmiş, kutulara konulmuş halde, kapınıza getiriliyor. Getiren görevlinin elinde bir de "kredi kartı makbuz makinesi" var. Kredi kartınızı veriyorsunuz. Makbuzu hazırlıyorlar. İmzanızı alıyorlar. "Allahaısmarladık" deyip, gidiyorlar. Bu hizmet için ek bir ödeme yok. Ekranda hangi malın fiyatı görünüyor ise onu ödüyorsunuz.

Bizim gibi karı-koca çalışanlar, marketlere gitmeye vakit ayıramayanlar için "Hayali Pazar", hayal bile edemeyeceğimiz bir alışveriş kolaylığı.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr