kapat

CUMARTESİ 04 TEMMUZ 1998

'Sanata vergi indirimi' tamam

Meclis'te oy birliğiyle kabul edilen değişiklikle, kültür ve sanat faaliyetleri ile bu alanlarda yapılacak bağışlar vergi indirimine tabii olacak.

ŞULE TÜRKER

Kültür ve sanat alanındaki faaliyetlerin teşviki amacıyla, sanatçıların Vergi Reformu Kanun Tasarısı bünyesinde yasalaşmasını istediği "sanatsal faaliyetlere vergi indirimi" gerçekleşti.

Sanatsal faaliyetler ve bu alandaki bağışlar için, kalkınmada öncelikli yörelerde "yüzde 10", diğer yerlerde "yüzde 5" vergi muafiyeti getiren yasal düzenleme, 86 maddelik Vergi Reformu Kanunu yürürlüğe girdiği tarihten itibaren uygulanmaya başlanacak. Sanata vergi indirimi, başta sanatçılar olmak üzere birçok çevre tarafından memnuniyetle karşılandı.

Sanata teşvik

Meclis Genel Kurulu'nda oy birliğiyle benimsenip maddeye eklenen önergeye göre, müzik, sinema, bale, tiyatro, opera, plastik sanatlar gibi, tüm sanatsal faaliyetlerde, yüzde 5 oranında vergi indirimine gidilecek. Bu faaliyetler kalkınmada öncelikli yörelerde yapıldığı takdirde, indirim oranı yüzde 10'a yükselecek. Sanat için yapılan yardım ve bağışlar da vergi indirimine tabi tutulacak. Kalkınmada öncelikli yörelerde sanatsal faaliyetler için bağış yapanlar yıllık vergi oranlarının yüzde 10'undan muaf tutulacak.

Bu maddenin Vergi Yasası'na girmesi amacıyla DYP'li Saffet Arıkan Bedük ve Necmettin Dede, DTP'li Gencay Gürün, ANAP'lı Bülent Akarcalı ve Yılmaz Karakoyunlu, DSP'li Hakan Tartan, CHP'li Ercan Karakaş ve Atilla Sav imzalı bir önerge verildi. Oy birliği ile benimsenip maddeye eklenen önergeye göre sanata getirilen desteğin çerçevesi şöyle belirlendi:

"Müzelere, sinema, tiyatro, opera, bale, klasik Türk müziği ve plastik sanatlar alanındaki üretim ve etkinlikler ile bu alanlarda kurulacak özel araştırma, eğitim ve uygulama merkezlerine, Kültür Bakanlığı'nca da desteklenen veya desteklenmesi uygun görülen uluslararası sanatsal organizasyonlara özel ve tüzel kişiler tarafından makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımlar bir takvim yılı içinde yapılan bağış ve yardımların toplamı o yıla ait beyan edilecek gelirin yüzde 5'ini, kalkınmada öncelikli yerler için yüzde 10'unu aşarsa fazlası indirilmez."

Talay: Mutluyum

Kültür Bakanı İstemihan Talay, Meclis tarafından kabul edilen ve Genel Kurul'dan geçen "sanatsal faaliyetlere vergi indirimi" için, "Kültür Bakanı olarak tüm kültür ve sanat camiamızın bu sonuca ulaşmasından büyük mutluluk duyuyor ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Talay, dün bu konuda yaptığı açıklamada, "Sanatçılarımızın sayın genel başkanlarla ve sayın Başbakan Yılmaz ve Başbakan Yardımcısı Sayın Ecevit'le görüşerek başlattıkları sanata destek girişimleri, DSP-ANAP-DTP ve CHP milletvekilleri tarafından verilen ortak önergeyle ve hükümetin olumlu bakışıyla kabul edildi. İlk defa 55'inci cumhuriyet hükümeti zamanında kültür ve sanata yönelik sponsorluk katkısının vergiye tabi olarak beyan edilecek gelirin yüzde 5'i oranında, kalkınmada öncelikli yöreler için yüzde 10 oranında sağlanması bu şekilde Meclis'teki tüm partilerin desteğiyle gerçekleştirilmiş oldu" dedi.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr