kapat

CUMARTESİ 04 TEMMUZ 1998

Baykal: İrtica tartışması yine başladı

CHP lideri Baykal, irtica konusunda Hükümet'i suçladı: Bu tartışmaları sonuçlandırmak amacıyla kurulan hükümet, sosyal ve siyasal hayatı normalleştiremedi.

İzmir- İrtica ile mücadele tartışmalarının yeniden başlamasının, hükümetin irtica mücadelesi iradesini güçlendirmeyeceğini ifade eden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, devleti yönetenlerin zihninin berrak olmadığını savundu.

İzmir Adnan Menderes Havaalanı'nda bir toplantı düzenleyen Baykal, CHP'nin İzmir'e verdiği önemi göstermek amacıyla Parti Meclisi'nin ilk kez bugün İzmir'de toplanacağını kaydederek, kentin sorunlarını sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle tartışacaklarını ve çözüm arayacaklarını kaydetti.

"CHP İzmir çıkarması yapıyor" diyen Baykal, bölgede önemli ve ciddi sorunlar bulunduğunu, ancak buna karşılık önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, geleceğe de ışık tutacak bir toplantı yapılacağını söyledi.

Bir gazetecinin "İrticanın birinci tehdit, Fazilet Partisi'nin de birinci parti olduğu" yolundaki tartışmaları hatırlatması üzerine, Türkiye'de uzun süreden beri siyaseti etkisine alan temel bir tartışmanın önem ve sıcaklığını koruduğunu kaydeden Baykal, Refahyol döneminde çıkan tartışmaların hâlâ sürdüğünü, 55'inci Hükümet'in temel amacının siyasi hayatı normalleştirmek ve bu tartışmalara son vermek olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Geldiğimiz noktada, irtica tartışmaları tüm sıcaklığıyla sürüyor. Asıl üzüntü verici olan, tartışmaların sürmesinden çok, tartışmaların kamuoyunda, normal, meşru çerçeve içinde olmamasıdır. Siyasiler ve Silahlı Kuvvetler'in de içine girdiği bu tartışmaların sürmesi üzüntü vericidir. Her ay yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında, hem hükümet hem de Türk Silahlı Kuvvetleri, ülkenin sorunları, alınması gereken önlemler konusunu tartışıyorlar, ancak bu tartışmaların MGK dışında da sürdürüldüğünü görüyoruz. Bu hoş olmayan bir durumdur. İrtica tehtidinin önemli olup olmadığı ya da izlenecek politikanın ne olduğu konusunda, devlet yönetiminin de tartışmaların içinde olduğunu görmek üzüntü vericidir."

"Zihinler karışık"

MGK'daki değerlendirmelerin açık olduğuna işaret eden Baykal, şöyle devam etti:

"İrticanın en önemli tehdit olduğu, hükümet tarafından da kabul edildiği kararlar alınmıştır, ancak hâlâ polemik konusu olması ve hangi hesap ve bekleyişlerle yapılıyor olduğu önem taşımaz. Bu tartışmayı zemininde ve doğru sonuçlandırdığımızı düşünüyordum. Ama, devleti yönetenlerin zihni berrak değil. Bir toplantıda başka, diğer toplantıda başka bir tavır içine girmişlerdir. Hükümetin kendi emrindeki kamu görevlileriyle böyle bir tartışmaya girmesi de ayrıca üzüntü vericidir."

Baykal, irtica karşısında izlenmesi gereken yöntemin, hükümetin ortaya attığı tartışmalarla izah edilemeyeceğini, ortada güç bir çelişkinin bulunduğunu belirterek, bunun sorumlusunun hükümet olduğunu ileri sürdü.

Türkiye'de yeniden başlayan ve hükümetin de içinde bulunduğu irtica tartışmalarının, irtica mücadelesini güçlendirmeyeceğini anlatan Baykal, "Böyle bir tavır belli kesimlere hizmet eder mi, bilmiyorum. Ancak, asıl üzüntü verici olan, iç, dış ve sosyal sorunların olduğu bir dönemde, böyle bir tartışmanın gereksiz şekilde hükümet düzeyinde başlatılmış olmasıdır. Hükümet kendi taahhüdü olan sosyal hayatın normalleştirilmesini sağlamış değil" diye konuştu.

IMF taahhütleri

Hükümetin IMF'ye verdiği taahhütlere değinen Deniz Baykal, bu konuda da şunları söyledi:

"IMF'ye verilen niyet mektubundaki taahhütler, Bakanlar Kurulu'nun önceki kararları ile tam bir uyum içinde değil. Bu taahhütlerin yerine getirilmesi kararlılığı ortaya çıktığında, ciddi sıkıntılar doğurur. Böyle bir zammı topluma kabul ettirmek, olağanüstü güçtür. Türkiye'de izlenen politikaların çeşitli sektörlerde önemli krizler yaratmaması, yüksek bir çabayı gerektirecektir. Tekstil başta olmak üzere, ihracat sektöründe kaygı verici işaretler görülmeye başlandı."

CHP Genel Başkanı Baykal, bir gazetecinin, "Çevik Bir'in yaptırdığı ankette, CHP'nin oyları yüzde 10'un altında görüldü. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna, "CHP gelecek seçimde oylarını önemli ölçüde artıracaktır. En hızlı sıçramayı yapacak parti CHP'dir" karşılığını verdi.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr