kapat

CUMARTESİ 04 TEMMUZ 1998

Deprem için iki önlem: Yapı sigortası ve sertifikalı mühendis

ZEYNEP KURTBAY

Deprem ve benzeri doğal afetlerdeki can ve mal kaybının önlenmesi veya en aza indirilebilmesi için yapı sigortası ve sertifikalı mühendislik dönemine geçilmesi gerektiği belirtildi.

Türkiye Deprem Vakfı Genel Sekreteri İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Hasan Boduroğlu, sertifikalı mühendis yetiştirilmesi için meslek içi eğitimin şart olduğunu söyledi. Boduroğlu, Türkiye'deki üniversitelerde 30'a yakın inşaat mühendisliği bölümü bulunduğunu bu okullardan mezun olanlara hiçbir deneyim kazanmadan 10 katlı apartman inşa etme yetkisinin verildiğini bildirdi. İnşaat mühendislerinin mezuniyet belgeleri mesleki icra için yeterli olmadığını kaydeden Boduroğlu şöyle konuştu:

"İnşaat mühendisliğini bitiren genç mezunun en az 3-4 yıl staj yapması gerekiyor. Staj süresi içinde mühendisler, gerekli eğitim programlarından ve sınavlardan geçirilip sertifika almaya hak kazanmalı. Bu sertifika, mühendisin profesyonellik yani yetkinlik belgesi anlamına gelir. Böylece meslekiçi otokontrol sağlanmış olur. Buna uymayan da kendiliğinden diskalifiye olur."

Deprem sigortası

Prof. Hasan Boduroğlu, doğal afetlerde hasarın asgariye indirilmesi için ikinci önemli koşulun da yapı denetimi olduğunu bildirdi. Yapı denetiminin Türkiye'de tek bir merkezden yapılması gerektiğini kaydeden Boduroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapıya denetimden sonra sertifika verilmeli. Ve bu sertifika, yapı sigortasında primlerde teşvik edici indirimleri de kapsamalı. Böylece sertifikalı ve sigortalı yapılar özendirilmeli.

Her gün yeniden yapılanan, konut sayısı artan Türkiye'de bir de eski binalar var. Bu mevcut binaların da elden geçirilmesi, bunlara da deprem testi uygulanması ve depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekiyor."

Son deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Boduroğlu, Adana ve Ceyhan'da en büyük zararın giriş katı boş bırakılan binalarda olduğunu gözlediğini söyledi.

Türkiye Deprem Vakfı

60'a yakın danışmanı bulunan Türkiye Deprem Vakfı, 1993'ten bu yana faaliyette. Kurulduğu ilk dönemde İstanbul Valiliği ile işbirliği yapan vakıf, İstanbul'da öncelikli olarak hastanelerin depreme dayanıklılığının ölçülmesiyle ilgili çalışma yaptı. Son olarak Şişli Etfal Hastanesiyle ilgili pilot çalışma yapıldı.

Türkiye Deprem Vakfı deprem testini şu yöntemlerle yapıyor: Zemin yapı raporu hazırlanıyor. Zeminin taşıma gücü, stabilitesi, zemin büyütmesi gibi konular değerlendiriliyor. Malzeme raporu hazırlanıyor. Binadan beton örnekleri alınıp inceleniyor. Özel bir çekiçle beton içindeki çatlak ve boşlukları saptamak için ultra ses deneyleri yapılıyor. Bu araştırmalarla betonun dayanıklılığı ölçülür. Taşıyıcı sistem raporu hazırlanıyor. Binanın statik hesapları ve betonarme projeleri inceleniyor. Yatay yük analizi yapılıyor. Buna göre yapı elemanlarının boyutları kontrol ediliyor.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr