kapat

CUMARTESİ 04 TEMMUZ 1998

PKK'nın tutunacak dalı kalmadı

Celal Talabani, operasyonlarla giderek zayıflayan PKK'dan desteğini tamamen çekti. PKK, böylece Kuzey Irak'ta da gücünü yitirdi.

SAYGI ÖZTÜRK

Ankara- Güvenlik güçlerinin operasyonlarında yurtiçi ve Kuzey Irak'ta darbe üstüne darbe yiyen PKK'ya bir darbe de Kuzey Irak'ta Celal Talabani'den geldi. Talabani, kendi bölgesinde bulunan PKK'lıların sözde bayraklarını indirtti, teröristlerin PKK üniformasını giymesini yasakladı. Güç kazanmak için dine sarılan PKK ise Hizbullah Örgütü'nün Menzil Grubu ile güç birliği yapabilmek için "din eksenli" görüşmeler başlattı.

İstihbarat birimleri tarafından Kuzey Irak'taki gelişmeler ve PKK'nın İslami örgütlerle yakınlaşması konusunda geniş kapsamlı "Değerlendirme Raporu" hazırlandı. Raporda, büyük ölçüde lojistik destek sıkıntısı çeken PKK'ya İran'dan lojistik destek geldiği ve bunların Kürdistan Yurtseverler Birliği bölgesi üzerinden PKK'ya ulaştırıldığı saptandı.

Celal Talabani'nin, Türkiye'nin ve Birleşik Kürdistan Demokratik Partisi (B-KDP) ile kendi yandaşlarının baskıları sonucu PKK ile ilgili yeni kararlar almaya başladığı bildirildi. İstihbarat birimlerinin raporunda bu konuda şöyle denildi:

"Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Celal Talabani, terör örgütü PKK mensubu Ferhat kod adlı Osman Öcalan ile üç hafta önce görüşüp, kendi kontrolü altında bulunan bölgede, sözde PKK bayraklarını göndere asmamalarını, PKK kıyafetiyle dolaşmamalarını istemiştir. Bu görüşmeden sonra KYB bölgesinde bulunan ve sayıları 2 bin civarında olan PKK grubu, kamplarından PKK bayraklarını indirip yerine KYB bayraklarını asmıştır. Bazı örgüt militanları da KYB peşmergeleri gibi giyinmeye başladığı şeklinde bilgiler alınmıştır. Mesut Barzani'nin sorumluluğundaki bölgede sadece dağlarda 400-500 civarında militan grubu bulunduğu değerlendirilmektedir. Dağlarda saklanan ve zaman zaman eylemlerde bulunan bu grup, sıkıştığı zaman Talabani bölgesine kaçmaktadır."

Ayrıca, PKK ile Hizbullah Menzil Grubu'nun, Hizbullah İlim Grubu ile aralarında kan davası bulunduğu belirtilen raporda, bu çatışmalar sonucu 700'ün üzerinde PKK ve Hizbullah İlim Grubu mensubunun öldürüldüğü kaydedildi.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr