kapat

CUMARTESİ 04 TEMMUZ 1998

Gökçek'in vurgun çemberi

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri tarafından hazırlanan bir rapor "Ankara Büyükşehir Belediyesi-şirket-tarikat" üçgenini gözler önüne serdi.

ŞEBNEM BURSALI

Ankara- Ankara Valiliği'nin yaptığı başvuru üzerine harekete geçen Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Muradiye Vakfı'na büyük miktarlarda bağış yapan ve aynı zamanda Ankara Büyükşehir Belediyesi'yle iş yapan 5 şirketle ilgili hazırladığı raporda "tarikat-şirket-belediye" ilişkisi gözler önüne serildi.

Bakanlık müfettişlerinin hazırladığı rapora göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne iş yapan Kevser A.Ş, Muraş A.Ş, Tayfur Ltd. Şt, Furkan Ltd. Şt ve Feza Teknik A.Ş. isimli şirketlerin Muradiye Vakfı'na, şirketlerin sermayesinin ve yıllık karlarının 84.5 katına varan miktarlarda cami yapımı adı altında bağışlar yapıldığı belirtiliyor.

Raporda ayrıca, söz konusu 5 şirketin, 27 Mart 1994 yerel seçimleri sonrası göreve başlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi yönetimi döneminde, bu belediyeden çok sayıda ihale almış olduğu ve hatta şirketlerin yerel seçimler sonrasında kurulmuş olduğuna dikkat çekilirken, bu şirketlerin Belediye'den ihale alıncaya kadar gelir getirici hiçbir faaliyetlerinin bulunmadığının altı çiziliyor.

Söz konusu 5 şirketin kurucu ve ortaklarının Muradiye Vakfı yönetiminde, oğlu-damadı gibi yakın derece akrabalarının bulunduğu ve bu durumun, şirketlerle vakıf arasındaki ilişkiyi gözler önüne serdiği vurgulanıyor. Şirketlerin kendi aralarındaki yakın ilişkiyi de, aynı kasayı kullanacak ve muhasebe kayıtlarının aynı kişi tarafından tutulacak kadar ileri götürdüğü de hatırlatılıyor.

İlginç tesadüf

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile söz konusu 5 şirket arasındaki ilişkinin boyutlarını açıklayan raporda çok ilginç saptamalar yer almış. Öncelikle, Melih Gökçek'in seçildiği 27 Mart 1994 yerel seçimleri sonrasında kurulduğuna dikkat çekilen raporda, söz konusu şirketlerin gelirlerinin tamamının veya çok büyük bir kısmının belediyeden aldıkları ihalelerden kazandığı paralar olduğu saptanmış. ASKİ Genel Müdürlüğü'nün toplam 7 ilçenin sayaç okuma, ödeme bildirimi dağıtımı ve veri girişini yapma işiyle ilgili ihalesini kazanan Furkan Ltd. Şti'yle sözleşmenin bitmesine ve yeni abone ve bölge sayısının çoğalmasına rağmen, ihaleye çıkmaksızın ek sözleşme yaparak yine Furkan Şirketi'ne vermesi ve burada fiyat belirleme konusunda "kamuyu zarara uğratacak" ölçüde fiyatın yükseltilmesi de, raporun Belediye ile ilgili saptamalarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Ve bu saptamalardan dolayı, kamuyu zarara uğrattığı tespit edilen Belediye yetkilileri hakkında (Başkan Melih Gökçek ve ihale kurulu) "gereği yapılmak üzere" konunun, İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'na intikal ettirilmesi isteniyor.

Cami yapımı için

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin "belediye-şirket-vakıf" üçgeninde yaptığı araştırma raporunun en ilginç bölümlerinden birisi de, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne iş yapan şirketlerden, Muradiye Vakfı'na yapılan çok büyük miktarlardaki nakit bağışlar.

Örneğin Furkan Limited Şirketi, 1996 yılı kârının 5 misli bir parayı yani 3 milyar 149 milyon TL'yi Muradiye Vakfı'na cami yapımı adı altında bağış olarak vermiş. Yine aynı şirket 1997 yılı kârının 2 misli olan 22 milyar 375 milyon TL. tutarındaki parayı, aynı vakfa nakit olarak bağış vermiş. 8 milyar 149 milyon TL'lik bir parayı da, başka bir caminin yapımı için vakfa bağışlamış. Feza Şirketi'ne gelince burada da çok yüksek bağışlar dikkat çekiyor. Feza Şirketi'nin 96 yılı kârı 6 milyar TL iken, aynı yıl Muradiye Vakfı'na 26 milyar 892 milyon TL'yi bağış olarak vermiş. 97'de ise, 11 milyar 759 milyon TL'lik kârının 8 milyar TL'sini Muradiye Vakfı'na bağış olarak nakit vermiş. Muraş Şirketi de, 1996 yılında 7 milyar 512 milyon TL'yi bağış adı altında Muradiye Vakfı'na vermiş. Raporun, bağışlarla ilgili saptaması da şöyle: "Özellikle, nakit yapılan bağışların veriliş amaçları dışında kullanılması her zaman için mümkündür. Bu itibarla, söz konusu şirketler tarafından vakfa nakit olarak yapılan bağışların veriliş amacı doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığının tespiti amacıyla, konunun Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne acele olarak intikali ile sonucundan bilgi istenmesi gerekir."

Vergi kaçırdılar

Raporda şirketlerdeki ilginç ve ticari amaca hiç de uygun görülmeyen şekilde para akışı ve ihtiyaç bulunmadığı halde, ortaklardan çok yüksek miktarlarda borç para alındığının saptandığı ve şirket defterleri kayıtlarının gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Raporda, "Şirket kayıtlarının gerçeği yansıtmadığı yönünde önemli tespitlerin yapılmış olması, bu şirketlerin hesap ve işlemlerinin vergi mevzuatı açısından da incelenmesi ve şirketlerin defter kayıtlarıyla ilgili tasdik işlemini yapan yeminli mali müşavir hakkında da gereği yapılmak üzere konu, Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'na intikal ettirilmelidir" deniliyor.

Şüpheli 7 şirket

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile iş yapan 5 şirketin kayıtlarını incelerken gizli 5 dosyaya tesadüfen ulaşan müfettişler, bu defterleri incelemeleri sırasında, şüpheli yeni şirketlere de rastlamışlar. Raporda bununla ilgili olarak yer alan öneriler de şöyle; "Gizli tutulan kayıt ve ilgili evrakta unvanı kayıtlı; Atalay Gıda, Akça Taşımacılık ve Gıda, Önder Tıp Sağlık Hizmetleri, Akburak Tüketim Madddeleri ve Cihat İnşaat ile İçişleri Bakanlığı tarafından bakanlığımıza intikal ettirilen ve 05.08.1997 tarihli evrakta unvanı kayıtlı Alfagas Elektronik Ölçü Aletleri ve Poyraz İnşaat hakkında gerekli onay alınarak hesap ve işlemlerinin acele olarak incelemeye alınmasında yarar görülmektedir."


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr