kapat

CUMARTESÝ 04 TEMMUZ 1998

Hakim çark etti

Meclis'te pankart açan öðrencileri 2 yýl önce 15 aya mahkžm eden hakim, Yargýtay'ýn bozma kararýndan sonra 'pardon' deyip öðrencileri beraat ettirdi

Cemal DOÐAN

Yaklaþýk 2 yýl önce, TBMM'de Genel Kurulu'nda dinleyici localarýna girerek, "Harçlara hayýr" þeklinde "pankart" açtýklarý için daha önce 1 yýl 3'er ay hapis cezasýna çarptýrýlan öðrenciler bu kez beraat etti. Mahkemenin daha önce verdiði kararýn Yargýtay 8'nci Ceza Dairesi tarafýndan eylemin "masumane" olarak nitelenerek "Öðrenciler demokratik taleplerini, bu þekilde yapmakla suç iþlememiþlerdir" gerekçesiyle bozulmasý üzerine 11 öðrenci yeniden yargýlandý. Mahkeme dün yapýlan ilk duruþmada davayý sonuçlandýrdý ve daha önce ceza alan 8 sanýkla birlikte tüm sanýklar için beraat kararý verdi.

Tek celsede bitti

Pankartçý öðrenciler davasý, Ankara 15'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiði kararýn bozulmasý üzerine yeniden görüldü. Dava bu kez tek celsede sonuçlandýrýldý. 15'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dün yapýlan duruþmaya Hacý Ferhan Temiz, Hülya Yeþilyurt ve Mahmut Yýlmaz ile avukat Kazým Genç katýldý. Duruþmada, öðrenciler hakkýndaki Yargýtay kararý okunduktan sonra, diyecekleri soruldu. Geçtiðimiz günlerde DGM'de görülen "örgüt" davasýnda "Yasa dýþý olan tek þey aþklarým ve kalbimdir" diye savunma yaparak tahliye olan sanýk Mahmut Yýlmaz, dün de ilginç bir savunma yaptý.

"Savunmam yerine geçsin"

Yýlmaz, haklý mücadelelerinin yanlýþ deðerlendirildiðini öne sürdü ve "Bu öykümüz sýrasýnda bizlerin, haklý ve demokratik hak arayýþlarýmýz bazý gruplar tarafýndan yanlýþ deðerlendirilerek, bizi cezaevleri, iþkence ve DGM'lerle tanýþtýrdýlar. 2.5 yýl süren bu süreç, ülkemizdeki demokrasinin hâlâ ulusallaþmadýðýný göstermiþtir. Baþýmýza gelenlerin tek bir sebebi vardýr. O da, polis komplosudur" dedi. "Yargýlanan öðrenci hareketidir" diyen Yýlmaz þöyle devam etti:

"Vereceðiniz bu karar, öðrenci hareketinin meþruluðunu kanýtlayacak ve DGM'de devam eden diðer davalar için örnek olacaktýr. Yargýtay'ýn hukuksal tarihi bir belge olan bozma ilamýnýn savunmam yerine geçmesini talep ediyorum. beraatime karar verilsin." Diðer iki sanýk Hacý Ferhan Temiz ile Hülya Yeþilyurt da, Yargýtay'ýn haklarýnda vermiþ olduðu "bozma" kararýna katýldýklarýný belirterek, beraatlerini istediler.

Eylem demokratik bulundu

Avukatlarýn da Yargýtay kararýna uyulmasýný talep etmesinden sonra Savcý Fikri Palaz da Yargýtay'ýn kararýna uyulmasý yönünde görüþ belirtti.

Bu konuþmalarýn ardýndan hakim Þaban Kýrcý kararýný þöyle açýkladý:

"Mevcut fiilin, meþru zeminler içinde, demokratik hak arama niteliðinde görülmesi ve bu itibarla da, sanýklarýn fiillerinin yasadaki suç tipi ve unsurlarýný taþýmadýðý kanaatine varýldýðýndan, tüm sanýklarýn beraatine karar verilmiþtir."

Gözler DGM'de

15. Asliye Ceza Mahkemesi'nin Yargýtay'ýn bozma kararýna uymasýndan sonra gözler DGM'ye çevrildi.

Pankart açtýklarý için haklarýnda açýlan dava nedeniyle kýsa bir süre tutuklu kaldýktan sonra tahliye edilen öðrencilerden Mahmut Yýlmaz ve Deniz Kartal, yaklaþýk birbuçuk ay sonra Mithatpaþa Caddesi'ndeki bir eyleme katýldýklarý gerekçesiyle gözaltýna alýnýp yeniden tutuklanmýþlardý. Bu iki öðrenci, DGM'nin baþlatmýþ olduðu, 13 sanýklý davada yasadýþý örgüt üyesi olmak suçlarýndan yargýlanmaya baþlamýþlardý. Bunlardan Mahmut Yýlmaz, 12.5 yýl aðýr hapis cezasýný çarptýrýlýrken, Deniz Kartal 2 ila 2.5 yýl hapis cezasýna çarptýrýlmýþtý.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. (Her hakký saklýdýr)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr