kapat

CUMARTESİ 04 TEMMUZ 1998

Akaryakıt bayileri otomatik fiyat sistemini beğenmedi

1 Temmuz'dan itibaren uygulamaya giren otomatik fiyat mekanizması tüketiciye zamla yansırken akaryakıt bayilerini de isyanın eşiğine getirdi.

Uygulamanın ilk 2 günü fiyat belirlemekte zorlanan dağıtım şirketleri dünden itibaren Petrol Ofisi ile aynı tarifeyi uygulamaya başladı. Böylece tüketiciler açısından otomatik fiyat yüzde 4'lük bir zam anlamına geldi. Tüpraş'ın, bayi kârlarındaki artışı öne sürerek "Akaryakıt bayileri rekabete başlayacak" öngörüsü ise akaryakıt bayilerinin sendikası TABGİS tarafından şiddetle yalanlandı.

Akaryakıt bayilerinin kârlarında herhangi bir yükselme olmadığı gibi tam tersine düşürüldüğünü savunan TABGİS şu açıklamayı yaptı:

"Daha önce yüzde olarak belirlenen bayi payları yeni sistemde dağıtım payı adı altında benzinde 8.5 motorinde 6.5 Cent/litre olarak sabitlendi. Böylece paylar devlet tarafından tespit edilir hale geldi. Yapılan açıklamalarda da daha önce hiç uygulanmadığı halde dağıtım paylarının 6.5 centten 8.5 cente çıkarıldığı için kârların arttığı öne sürüldü. Aslında kârlar önemli ölçüde düştü. Bu durumda 2-3 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirilen akaryakıt istasyonu kurmanın hiç bir cazip yönü kalmadı."


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr