kapat

CUMARTESİ 04 TEMMUZ 1998

Vergi dairelerinin Mart ayı sıkışıklığı tarihe karışacak

Vergi reformu yasa tasarısının, bir takvim yılında verilecek beyannamelerle ilgili 47. ve kaynakta kesintiyle vergilendirilecek kazançlara açıklık getiren 48. maddesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

47. MADDE: Gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için Ocak, ticari kazançlar için Şubat, diğer gelirler için Mart ayında beyanname verilmesi karara bağlanıyor. Böylece beyanname dönemi 3 aya yayılarak vergi dairelerinin yükü hafifleyecek.

48. MADDE: Kurumlar tarafından temettü vergilemesi ile ilgili yapılacak stopajı üç başlık halinde düzenliyor. Dar mükellef kurumlar, indirim ve istisna kazançları dışında kalan kazanç ve iratlardan kurumlar vergisi ve fon payı düşüldükten sonra kalan kısım üzerinden stopaj yapacaklar. Tam mükellef kurumlar ise indirim ve istisnalara isabet eden kısım hariç olmak üzere kar paylarından stopaj yapacaklar. Şirketler, karlarını sermayesine ilave ederlerse, kara ilave edilen kısım stopaja tabi tutulmayacak. Bunlardan tevkifat yapılmayacak, dolayısıyla bunlar için beyanname verilmeyecek. Bu hüküm şirketlerin mali bünyelerini kuvvetlendirmek için getiriliyor.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr