kapat

CUMARTESİ 04 TEMMUZ 1998

Böbrek naklinde mucize

Doktorların milyonda bir şans dedikleri böbrek nakli İngiltere'de gerçekleşti. Nakil, iki yakın arkadaş arasında gerçekleşti.

İngiltere'de 50 yaşlarındaki Allison Norris böbreğini böbrek yetmezliğinden ölüme mahkum arkadaşı Geraldine Eardley'e bağışladı. 1982 yılında bir toplantıda tanışan iki öğretmen kadın 15 yıllık arkadaşlıklarını mucize böbrek nakliyle perçinleştirdiler. Nakil Cardiff Üniversitesine bağlı Cardiff Kraliyet Hastanesi'nde gerçekleşti.

Böbrekleri çalışmadığı için uzun bir süreden beri dializ makinesine bağlı olarak yaşayan Geraldine'nin yaşamından doktorlar umut kesince, kadının hayatı arkadaşı Allison Norris'in teklifine kaldı. Anca hastanedede doktorlar, kadına arkadaşından böbrek nakli yapılmasının mümkün olmadğını söyleyerek ameliyata yanaşmadı. Üniversitenin doku merkezi koordinatörü Karen Morgan ise çiftin ısrarı karşısında iki kadını testlere tabi tuttu. Testin sonucu tıp otoritelerinin milyonda bir şans dedikleri doku, kan ve genetik uyumun sağlandığını gösterince gizli tutulan ameliyat 6 hafta önce gerçekleştirildi. 45 yaşındaki öğretmenin sağlık durumunun yerinde olduğu ve taburcu edildiği kaydedildi. Mucize ameliyatın gerçekleşmesi üzerine böbrek nakli ameliyatı için sıra bekleyen hastalarda yeni bir umut belirdi.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr