kapat

CUMARTESİ 04 TEMMUZ 1998

Otomatik ağrı kesici

Alman bilimadamlarınca geliştirilen otomatik ağrı kesici sayesinde hastalar devamlı ilaç içmekten kurtuluyor, çünkü bu işlemi artık vücuda yerleştirilen minik bir ilaç pompası yapıyor.

Alman Der Spiegel dergisinin bu haftaki özel sayısında, tıp dünyasındaki son gelişmelere yer verildi. Alman "Kieler Tricumed Medizintechnik" Merkezi'nce geliştirilen "Arşimet" isimli otomatik ağırı kesici kronik ağırıların tedavisinde kullanılıyor. Mini bir disk büyüklüğündeki cihazın dışı titan kaplı. Kalp pili gibi insan vücudun içine yerleştirilen ilaç pompası, karın bölgesinde alt kaburga hizasına konuluyor. 10 bin mark değerindeki teknoloji harikasında iki bölüm bulunuyor. Bunlardan birinin içinde itici gaz, diğerinde ise ağrı giderici "morfin" türü bir sıvı var. Vücut ısısı 37 derecenin üzerine çıktığında, içinde itici gaz bulunan bölüm genişliyor ve diğer bölüme basınç uyguluyor. Basıncın etkisiyle "ilaç", vücudun merkezi sinir sistemine giriyor. Omurlikteki sinirlere ulaşan ilaç, etkisini birkaç dakikada gösteriyor.

Cihazın içinde bulunan "Silis" chipi ise ilacın akış hızını ve günlük dozaj miktarını belirliyor. Chaz bir seferinde dört hafta kullanılabiliyor. Hastalığın çeşidine göre cihazın deposuna farklı dozaj ve miktarlarda ilaç enjekte ediliyor.

Ağzıdan tedaviye son

Ağızdan yapılan tedaviler sonrası görünen mide bulantısı, kusma ve tıkanıklık gibi yan etkiler de otomatik ağrı kesici sayesinde kısmen ortadan kaldırıldı. Arşimet cihazı önceleri ilerlemiş evrelerde olan kanser hastalarında kullanılıyordu. Ağrılarını gidermek için bu hastalar günün her saati ağızdan hap yutmak zorunda kalıyordu. Ama artık bu yoğun ilaç alımı mucize cihaz sayesinde otomatik ve düzenli olarak yapılmaya başlandı. Üstelik morfin dozajı da düştü. Osnabrücker kentindeki Paracelsus Kliniği uzman doktorları mucize cihazı 93 hasta üzerinde başarılı bir şekilde denediler. Sadece 3 hastada cihaz uyuşmazlık gösterdi.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr