kapat

CUMARTESİ 04 TEMMUZ 1998

Generali karısı öldürdü

Rus ordusundaki kahramanlıkları ile ün yapan General Rohlin alkollü olmasına kızan karısı tarafından silahla öldürüldü.

SUAT TAŞPINAR / MOSKOVA

Rus ordusunu arkasına alarak Boris Yeltsin'i devirecek bir darbe bile yapabileceği iddia edilen, Rusya'nın güçlü politikacısı, 51 yaşındaki emekli general Lev Rohlin, tartıştığı karısı tarafından öldürüldü. Muhalefet cinayetin arkasında Yeltsin ve çevresinin olabileceğini öne sürerken, Rohlin'in karısı Tamara, eşini kendi beylik tabancasıyla öldürdüğünü itiraf etti. Ancak bütün Rus ajansları bu cinayetin ardında "alkol"ün olduğunu açıkladı. Emekli generalin aşırı derecede içki içtiğini, sarhoş olduğunu belirten ajanslar eşinin General Rohlin'i bu yüzden öldürdüğünü geçtiler.

Rusya'yı sarsan cinayet önceki gece, Rohlin'in Moskova yakınlarındaki daçasında meydana geldi. Oğlunun doğum gününü kutlayan emekli general Rohlin'e eşinin "Sürekli olarak içiyorsun" diye şikayet etmesi üzerine tartışma çıktı. Tartışmanın alevlenmesi üzerine Rohlin'in eşi, tabancasını ele geçirdiği kocasını birkaç el ateş ederek öldürdü.

Yeltsin de suçlanıyor

Cinayet haberi, Rohlin'in de üyesi olduğu parlamentonun alt kanadı olan Duma'ya bomba gibi düştü. Ekonomik kriz paketini ele alan Duma üyeleri, görüşmelere ara vererek Lev Rohlin için saygı duruşunda bulundu. Liberal Demokrasi Partisi'nin aşırı milliyetçi lideri Vladimir Jirinovski, Rohlin'in siyasi bir cinayete kurban gittiğini iddia ederken, bazı komünist milletvekilleri de cinayetin arkasında dolaylı da olsa Yeltsin'in bulunabileceğini öne sürdüler. Ancak polis, cinayetin siyasi bir yönü olmadığını, aşırı derecede alkollü olan Rohlin'in eşiyle tartıştığını ve daçasında öldürüldüğünü açıkladı.

Başarılı bir geçmiş

Rohlin'i Rusya basını, "Yeltsin'in en güçlü muhaliflerinden biri ve belalısı" diye niteliyordu. Afganistan ve Çeçenistan savaşlarında komutanlık yapan Rohlin, Grozni'de Cahar Dudayev'in başkanlık sarayını ele geçiren general olarak ünlenmişti. Daha sonra "kirli savaş" yürütüldüğü gerekçesiyle Yeltsin'i suçlayan Rohlin, bu görevinden alındı. Rohlin de, Moskova'ya döndükten sonra ordudan istifa ederek, Viktor Çernomırdin'in "Evimiz Rusya" Partisi'nden Duma'ya girdi. Duma Savunma Komitesi Başkanlığı yaptığı dönemde Rohlin, Rusya'nın Ermenistan'a 1 milyor dolarlık silah hibesi skandalını ortaya çıkararak radikal çevrelerin tepkisini topladı. Rohlin, ekonomik krizdeki orduya yönelik bir bildiri yayınlayıp, "Rus ordusunu ayağa kalkarak hakkını aramaya" çağırınca, "orduyu isyana teşvik ettiği" gerekçesiyle Çernomırdin'in partisinden atıldı. Rohlin son dönemde, Rusya ordusunun tam desteğini arkasına alarak yeni bir siyasi parti kurma aşamasındaydı. Ayrıca, Yeltsin'i görevden almak için çaba gösteren muhalif kanadın da aktif üyelerindendi. Ülkede birçok yolsuzluğu ortaya çıkaran ve "temiz toplum" mücadelesinin bayraktarlığını yapan Rohlin'in, parlak bir siyasi geleceği olduğu belirtiliyordu. Rohlin, Aleksandr Lebed'le de iyi ilişkiler içindeydi.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr